Groentjes

27 juni 2023 13:01

Groentjes

Waar denk jij aan bij de term groen? Ik vermoed aan je eigen tuin, of vrije tijd?

Net als in dit nummer is er in de media veel aandacht voor groen; groene waterstof, groene mobiliteit om er maar een paar te noemen. Daarbij dient het woordje ‘groen’ dan vaak als vervanging voor het begrip duurzaam. Het is een containerbegrip geworden met wonderlijke associaties, die niet echt helpen om de professionele wereld de juiste kant op te masseren. En we vergeten bijna dat ‘groen’ ook zou moeten gaan over de echte natuur, waar wij als mens nadrukkelijk deel van uitmaken. Wat mij betreft moet die beeldvorming rondom ‘groen’ dan ook broodnodig op de schop.

Vanuit Kiemt hebben we als netwerkorganisatie de taak om de energietransitie en circulaire economie te helpen versnellen. Dat kan en mag volgens ons niet zonder deze thema’s nadrukkelijk te verbinden aan het echte groen en dus natuur. We worden als samenleving hard geconfronteerd met klimaatontwrichtingen. Juist daarom moeten we ons leven en werken gaan aanpassen aan een schonere manier van produceren en consumeren. Alleen zijn de meesten van ons nog ‘groentjes’ in hoe dat vorm te geven in onze eigen bedrijfstak. Als Kiemt brengen we kenniswerkers, groene opleidingen, onderzoekers en professionals bij elkaar om innovatie aan te jagen, bijvoorbeeld rondom beter bodemleven en biobased bouwen. Deze laatste mag niet los gezien worden van natuurinclusief bouwen, wat inmiddels ook door minister De Jonge officieel wordt omarmd.

Wij vinden dat we als makers, opdrachtgevers en afnemers allemaal onze NECK moeten uitsteken voor volgende generaties. NECK staat hierbij voor Natuurinclusief, Energiepositief, Circulair verantwoord en Klimaatadaptief; of je nu als overheid een weg renoveert, als verkooporganisatie je showroom aanpast, als bewoner je huis isoleert, met een buurtcollectief een hele wijk van het aardgas afhaalt of als ondernemer een nieuwe productlijn ontwikkelt.

Ik hoop van harte dat we allemaal het echte ‘groen’ weer leren omarmen, ook in ons professionele leven. Kiemt staat voor je klaar om hierin van betekenis te zijn. 

Erick Wuestman
Adviseur circulaire economie
Kiemt
www.kiemt.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.