Focus ligt op betrouwbaar advies

13 december 2016 14:15

Focus ligt op betrouwbaar advies

focus“Het oogonderzoek is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Het vormt de basis van onze dienstverlening.” Aan het woord is Gábor Timmerman, directeur-eigenaar van Focus Optiek in Middelburg. “Mensen komen niet voor een bril. Ze hebben een probleem, dat wij mogelijk met een bril of contactlenzen kunnen oplossen.”

Focus Optiek is al sinds 1893 een gevestigde naam. Gabór is inmiddels 25 jaar aan het bedrijf verbonden. Sinds 2008 is hij eigenaar. “Na mijn studie voor opticien én opticien-ondernemer ben ik hier stage gaan lopen en daarna als gediplomeerde opticien in dienst getreden. Aanvullend heb ik nog de opleidingen gevolgd voor contactlensspecialist en optometrist. Ik wilde altijd al ondernemer worden. Toen de kans zich voordeed, heb ik die met beide handen aangegrepen.”

Ambachtswerk

Het werk van een opticien is volgens Gábor nog een echt ambacht. Zijn werkdag begint steevast met het maken van brillen. “Dit zijn de meer eenvoudige brillen, want complexe brillen worden door de leverancier gemaakt. Slijpen, solderen, er komt heel wat bij kijken. Ik vind het heerlijk om met mijn handen bezig te zijn.” Brillenglazen hebben in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Inmiddels bestaat de mogelijkheid van individueel gemaakt glas. Daarmee kunnen tal van oogfouten worden gecorrigeerd, zoals dag/nacht zicht, kleurschifting, oogvervorming. Vanzelfsprekend beschikt Focus Optiek hiervoor over gespecialiseerde oogmeetapparatuur.

Digitaal passen

Het team waarmee Gábor samenwerkt, is relatief groot, vergeleken met de gemiddelde Nederlandse opticien. Naast hem zelf, heeft hij nog drie opticiens in dienst en vier verkoopspecialisten. “Als ik de oogmeting heb gedaan, neemt een collega de klant vaak van me over voor het uitzoeken van het montuur.” Voor het passen van monturen biedt Focus Optiek ook op de website volop gelegenheid. “Een bril kopen kan eenvoudig niet via internet. Je kunt immers niet zonder ons gespecialiseerde advies. Wel kun je, door je pasfoto te uploaden, kijken welke monturen je goed staan. Desgewenst leggen we deze klaar, zodra je een afspraak in onze winkel hebt.”

Brede collectie

In de winkel aan de Nieuwe Burg is alle ruimte om een uitgebreide collectie monturen te presenteren. Naast de reguliere monturen, biedt Focus Optiek een bijzonder ruime keuze uit meer dan vierhonderd kinderbrillen. Ook zonnebrillen en sportbrillen voor de meest uiteenlopende sporten, uiteraard op sterkte, zijn in de collectie opgenomen. “Onze collectie is bijzonder breed. We hebben monturen van 50 euro, maar ook van 500 euro. En naast eenvoudige of modieuze brillen, kun je hier ook terecht als je echt iets aparts zoekt.

Verder zijn we van oudsher hét adres voor veiligheidsbrillen en computerbrillen. Behalve brillen, zijn we gespecialiseerd in verrekijkers en hulpmiddelen voor slechtzienden, zoals loepen. Wat dat laatste betreft zijn we de enige specialist op Walcheren.”

Eigen inkooporganisatie

De levensduur van brillen neemt af. Waar iemand tot voor kort nog vijf jaar met een bril deed, is dit inmiddels verminderd tot drie jaar. “Een bril is hoe langer hoe meer onderdeel van iemands uitstraling. We worden modebewuster en daar gaat de bril in mee.” Voor de inkoop van zijn monturen bezoekt Gábor beurzen in bijvoorbeeld Parijs, München en Milaan. De inkoop loopt via de eigen inkooporganisatie Ivo B.V. waarvan hij eveneens directeur-eigenaar is. “Ivo is het derde inkoopbedrijf voor deze branche in Nederland. Vanuit dit bedrijf sluit ik inkoopcontracten met leveranciers, waarvan de aangesloten optiekbedrijven kunnen profiteren.”

Contactlensspecialist

Terwijl de bril en zéker de zonnebril steeds vaker gezien worden als modeaccessoire, blijven contactlenzen onverminderd populair. Focus Optiek speelt hierin in de regio een leidende rol. “Het aantal dragers van contactlenzen groeit nog steeds en ook hier worden de mogelijkheden steeds ruimer. Vrijwel iedere oogafwijking die met een bril te corrigeren is, kunnen we ook met contactlenzen oplossen. Die keuze maakt de klant. Wij geven een professioneel advies waarop hij kan vertrouwen.” «

Focus Optiek BV - www.focusmiddelburg.nl

Tekst: Caroline Houmes // Fotografie: Els Swart

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.