Flinke toename toeristenbelasting in veel Nederlandse gemeenten

14 oktober 2021 11:26

Flinke toename toeristenbelasting in veel Nederlandse gemeenten

Voor een overnachting betaal je dit jaar gemiddeld €1,93 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 6,6% ten opzichte van vorig jaar. Vooral in de provincie Zeeland moeten toeristen rekening houden met extra bijkomende kosten. Hier steeg de ‘overnachtingstoeslag’ zelfs met gemiddeld 13,1%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar de hoogte van toeristenbelasting per gemeente. 

Voor een betaalde overnachting onder andere in vakantiehuisjes, hotels en op de camping betaal je in 304 van de 352 gemeenten toeristenbelasting. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

Grootste stijging in Noord-Hollandse Landsmeer

Dit jaar is het tarief voor toeristenbelasting in meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten toegenomen. In het Noord-Hollandse Landsmeer vond de grootste stijging plaats: toeristen betalen hier 136% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. In Zaltbommel (-18,2%), Rijssen-Holten (-11,1%) en Boxtel (-2,3%) nam het tarief juist af. 

Gouda is de enige gemeente waar de toeristenbelasting dit jaar zelfs helemaal werd afgeschaft. De gemeente komt hiermee de accommodatiesector tegemoet die hard getroffen is door de verspreiding van het coronavirus.

Nog steeds verschillen tussen gemeenten

Omdat er geen vast tarief is in Nederland, verschilt de hoogte van de toeristenbelasting sterk per regio. Zo rekent Amsterdam fors meer toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs. De top 5 gemeenten waar je in 2021 de meeste toeristenbelasting per persoon, per nacht betaalt bestaat uit:

1) Amsterdam: €10,89
2) Ouder-Amstel: €7,90
3) Landsmeer: €7,89
4) Rotterdam: €7,33
5) Zaanstad: €7,00

Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, hebben het Zeeuwse Reimerswaal en Hulst het laagste tarief (€0,65). Benieuwd naar het toeristenbelasting tarief in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan naar: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2021

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.