Elektrische fiets als bedrijfskosten aanschaffen? Dit zijn je opties

8 februari 2023 16:45

Elektrische fiets als bedrijfskosten aanschaffen? Dit zijn je opties

Je personeel helpen en voorzien van mogelijkheden om op een verantwoorde manier van en naar het werk te komen, is vandaag de dag geen overbodige luxe. Zo is het gebruikelijk om je personeel tegemoet te komen met een vergoeding voor de gemaakte reiskosten, of om ze de mogelijkheid te bieden om een auto te leasen. Het aanschaffen van een fiets, of een elektrische fiets, is een ook veel gekozen optie. Het is als werkgever mogelijk om je personeel tegemoet te komen bij de aanschaf van een fiets. Wij vertellen je hier graag meer over en proberen je uit te leggen wat de voordelen zijn van het zakelijk aanschaffen van een (elektrische) fiets voor je werknemers.

Zakelijk elektrische fiets aanschaffen

Voor velen is het aanschaffen van een elektrische fiets een flinke investering. Hoewel een fiets in vele soorten, maten en dus ook prijsklassen. Als werkgever kun je hier een behoorlijke bijdrage aan leveren. Wanneer je een fiets zakelijk wil aanschaffen die uiteindelijk door een werknemer gebruikt gaat worden, dan is de btw op deze fiets aftrekbaar. Het maximale aftrekbare bedrag is 130 euro en dit geldt voor fietsen met een maximale aanschafwaarde van 749 euro inclusief btw.

Aanvullende voorwaarden voor btw aftrek

Om als ondernemer van deze regeling gebruik te kunnen maken, heeft de belastingdienst een aantal regels opgesteld waar de ondernemer zich aan moet houden. Een van die regels is dat de werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor deze fiets en dat de aanschaf van deze fiets de eerste fiets is die voor een specifieke werknemer wordt aangeschaft. Ook mogen er geen andere vergoedingen gegeven worden aan de werknemer die bedoeld zijn voor woon-werkverkeer.

Voordelen fietsend woon-werkverkeer

Als werkgever investeren in fietsen voor het personeel heeft verschillende voordelen. Zo blijkt uit Canadees onderzoek dat werknemers die met de fiets naar hun werk komen, minder stress ervaren gedurende de dag. Hierdoor is men ook nog eens productiever op een dag. Een ander bijkomend voordeel is dat werknemers hun dagelijkse portie sporten en beweging hebben. Dat is goed voor de algehele gezondheid en conditie, maar het bespaart hen ook tijd omdat er ‘s avonds niet nog extra gesport hoeft te worden. Naast het voordeel voor de gezondheid, heeft het ook positieve invloed op de milieuvervuiling. Immers, hoe vaker men de auto laat staan en de fiets gebruikt, hoe minder uitlaatgassen er uitgestoot worden. Het faciliteren van een fiets waarmee men naar het werk kan komen heeft dus verschillende voordelen.

Je doet er als werkgever dus niet alleen jezelf een plezier mee om een fiets aan te schaffen voor je werknemers, ook je werknemers zullen hier de voordelen van kunnen ervaren. Elektrische fietsen vliegen niet voor niets als warme broodjes over de toonbank. Vandaag de dag is er enorm veel keuze op de markt van elektrische fietsen.Bekijk  bijvoorbeeld de fietsen van Gazelle of elektrische fietsen van Cube op Bikester.nl. Volop keuze, en de werknemer kan met deze regeling ook mee bepalen bij welke fiets hij of zij een goed gevoel heeft.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.