Een migrainevriendelijke werkomgeving; die creëer je zo

14 februari 2024 14:19

Een migrainevriendelijke werkomgeving; die creëer je zo

Migraine is een hersenziekte die heftige, terugkerende hoofdpijn veroorzaakt. De hoofdpijn komt in aanvallen, die een paar uur tot drie dagen kunnen duren. De ziekte komt veel voor en treft wereldwijd miljoenen mensen. Ongeveer één op de tien mensen heeft last van migraine (Radboud UMC). De kans is groot dat ook jij medewerkers met migraine in dienst hebt. Migraine kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven van medewerkers met migraine.

Als werkgever kun je een migrainevriendelijke werkomgeving creëren, zodat medewerkers met migraine toch zo goed mogelijk hun werk kunnen uitvoeren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Open communicatie

Open communicatie betekent dat er een veilige werkomgeving is waarin iedereen durft te zeggen wat hij of zij denkt of voelt. Medewerkers voelen zich dan op hun gemak om over hun migraine te praten. Zo kan er samen met de leidinggevende worden gekeken naar oplossingen, waardoor een medewerker met migraine zo min mogelijk hoeft te verzuimen

Aanpassingen op de werkvloer 

Wie migraine heeft, is vaak gevoelig voor prikkels. Denk daarbij aan hard geluid, fel licht of sterke geuren. Kijk of je medewerkers kunt helpen om prikkelarm te werken. Beoordeel bijvoorbeeld de werkzaamheden; zijn er werkzaamheden die veel prikkels geven? Mogelijk kunnen andere medewerkers dit werk tijdelijk overnemen. Ook een rustige werkplek met weinig prikkels kan een medewerker met migraine helpen.

Extra pauze mogelijkheden  

Migraine kan onvoorspelbaar zijn. Geef medewerkers met migraine daarom de ruimte om voldoende rust te nemen tijdens hun werkdag. Deze flexibiliteit kan hen helpen om beter met de migraine om te gaan en hun productiviteit op peil te houden.

Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden

Tijdens het werk kan een migraineaanval opkomen. Dit is vervelend. Voor de medewerker, maar ook voor jou als werkgever. Om erger te voorkomen, kan een medewerker met migraine het best tot rust komen in een prikkelarme omgeving. Dit kan op de werkvloer zijn, maar ook thuis. Misschien kan een collega de taken overnemen? Of kan de medewerker vanuit huis werken? Flexibiliteit hierbij kan helpen bij migraine.

Ondersteuning bieden    

Het kan zijn dat de medewerker het fijn vindt om intern met iemand te praten over zijn of haar migraine. De bedrijfsarts  kan ook een optie zijn. Net als ondersteuningsprogramma’s. Zo zijn er bijvoorbeeld ondersteuningsprogramma’s die mensen leert omgaan met werkdruk in combinatie met migraine.

Heb jij al een verzuimverzekering voor jouw bedrijf?

Een verzuimverzekering van Sazas beschermt je tegen de (financiële) risico's van verzuim. Met persoonlijk advies en hulp van de verzuimexperts helpt Sazas met het voorkomen en verminderen van verzuim. Lees alles over de Sazas Verzuimverzekering.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.