Duurzaam ondernemen met zonnepanelen op het dak

12 juli 2023 10:59

Duurzaam ondernemen met zonnepanelen op het dak

Steeds meer ondernemers kiezen bewust voor een maatschappelijk verantwoorde en duurzame manier van ondernemen. Niet voor niets; ook de consument houdt rekening met dit aspect bij het maken van een keuze tussen verschillende aanbieders. Welke stappen heeft jouw organisatie al gezet om duurzamer te kunnen opereren? Een van de mogelijkheden die de afgelopen jaren steeds populairder geworden is: een zonnepanelen plat dak montage systeem bovenop een bedrijfspand, werkplaats of magazijn. Juist het dak van dergelijke panden leent zich zeer goed voor het gebruik van een montagesysteem met zonnepanelen. In dit artikel lees je er meer over. 

Voordelen van een plat dak bij gebruik zonnepanelen 

Een van de voornaamste voordelen van een plat dak bij het gebruik van zonnepanelen is de mogelijkheid, deze in precies de juiste hoek te monteren. Het helpt je het rendement van een zonnepaneel optimaal te benutten. Zou je zonnepanelen op een schuin dak leggen, dan ben je grotendeels afhankelijk van de hellingshoek van het dak. Daarbij kun je zonnepanelen op een plat dak in iedere windrichting leggen; iets wat bij een schuin dak eveneens niet mogelijk is. Gebruik bij het aansluiten hiervan Blubase, montagesysteem zonnepanelen. Dit systeem wordt onder meer aangeboden als oost-west oplossing; het laat jouw onderneming een groot deel van de dag groene stroom opwekken. 

Berekening van het optimale aantal zonnepanelen

De opbrengst aan groene stroom moet bij de keuze voor zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand zo goed mogelijk in de buurt komen van het daadwerkelijke verbruik. Hierbij wil je op voorhand rekening houden met de afschrijving op zonnepanelen; de opbrengst hiervan zal door de jaren heen verminderen. Er zijn verschillende tools op het internet te vinden, die je helpen een eerste berekening te maken van het aantal benodigde zonnepanelen. Groot voordeel voor bedrijven: zij verbruiken de meeste energie vaak standaard al overdag. Voor particulieren is het wennen, dat zij een wasmachine en vaatwasser voortaan overdag in moeten schakelen in plaats van ’s nachts. 

Groene energie opslaan binnen je bedrijfspand 

Steeds populairder wordt het gebruik van een batterij binnen woningen en bedrijfspanden. In veel gevallen is de opbrengst in de zomerperiode groter dan de benodigde hoeveelheid energie. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat een pand nauwelijks of helemaal niet verwarmd hoeft te worden in de zomer. De groene energie die je niet direct verbruikt kun je met zo’n batterij lokaal opslaan. Je verbruikt de energie op een later moment alsnog. Zeker wanneer de salderingsregeling voor het verkopen van opgewekte groene stroom aan het stroomnet wordt afgeschaft, biedt de keuze voor zo’n batterij grote voordelen.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.