Design in de bedrijfskeuken; 5 trends

30 oktober 2020 09:41

Design in de bedrijfskeuken; 5 trends

Een bedrijfskeuken moet functioneel zijn en aan veel voorwaarden kunnen voldoen. Dat houdt niet in dat er geen aandacht kan zijn voor een mooie inrichting omdat het oog in deze werkomgeving wel wat wil. De techniek staat ook hier beslist niet stil en we zetten een aantal trends voor je op een rij.

1. Overstappen van gas

Wellicht dat het nog enige jaren zal duren, maar het afkicken van gas zal toch moeten gebeuren. Een aantal professionele koks heeft al gekozen voor elektrische of keramische kookplaten. Beide systemen hebben voordelen en nadelen. De verwachting is dat inductieplaten de slag zullen winnen omdat deze de nadelen van de andere systemen niet hebben. De kosten zijn echter momenteel nog behoorlijk hoog omdat er speciale pannen nodig zijn, soms aanpassingen aan het de elektrische leidingen en de investeringen in de inductieplaten ook fors zijn.

2. Voorgeprogrammeerde keuken

Ook in de bedrijfskeuken ontkom je niet aan de moderne elektronica. Steeds meer apparatuur kan het werk doen van medewerkers of steeds meer werk kan worden gedaan door minder medewerkers. Ovens worden voorgeprogrammeerd maar dat geldt ook voor frituurpannen, bakplaten, combi-steamers en andere apparatuur. De chef kan zijn persoonlijke touch meegeven in de programma’s en daarna gaat vrijwel alles vanzelf. Dat ziet er ook nog eens bijzonder uit met al die verschillende displays.

3. Kraan met drukknop

De zelfsluitende kraan zie je steeds vaker in commerciële inrichtingen. Het is ook logisch: je zet de kraan aan met een druk op de knop en na een periode stopt de watertoevoer. Het ontwerp is strak en kan tegen een stootje. Ook in de bedrijfskeuken waar het druk is, hoort een dergelijke kraan met drukknop thuis. Handen wassen zonder verspilling van water omdat iemand de kraan laat lopen en het ontwerp is er ook voor bedoeld om de kraan eenvoudig schoon te maken.

4. Sfeerverhogend

Klanten houden van vers en een glimmende espressomachine of automatische vruchtenpers geeft vertrouwen als die achter de bar of counter beschikbaar is. Bovendien is een dergelijk apparaat sfeerverhogend omdat niet alleen de klant tevreden is. Ook de medewerker zal blij zijn dat het apparaat het werk doet en voor blije klanten zorgt. Zo kan je zelfs een machine mensen laten glimlachten.

5. Internet of Things

Het is bijna onvermijdelijk dat in een bedrijfskeuken ook Internet of Things een belangrijke rol zal gaan spelen. Er zijn zoveel zaken die geregeld kunnen worden zonder menselijk ingrijpen. Een paar voorbeelden: Het bestellen van bier en andere (fris)dranken kan volledig over worden gelaten aan de elektronica in bewaarkasten of rekken. Zodra er een minimumvoorraad is bereikt gaat er een seintje naar de leverancier. Dat geldt bijvoorbeeld dan ook voor de afvalbakken. Raken deze vol dan wordt de afhaaldienst gecontacteerd en bestaat er geen risico dat er geen ruimte meer is voor afval als dat nodig is. Ook de papierrollen-automaat in de toiletten meldt keurig op tijd via een appje dat er een nieuwe rol nodig is. Geen ontevreden klanten meer die hun handen niet kunnen drogen. Een mooie gedachte toch.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.