De vraag naar financiële professionals is groot en dat heeft gevolgen

20 januari 2022 13:17

De vraag naar financiële professionals is groot en dat heeft gevolgen

De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds heel groot. Ook het bekende tekort aan financiële professionals blijft onverkort bestaan. Eind 2020 bedroeg het tekort nog net geen 12.000, terwijl er volgens recente cijfers eind 2021 een kwart meer financevacatures openstonden dan een jaar eerder. Het heeft onder andere te maken met de economische vooruitzichten die steeds gunstiger evolueren en het opnieuw toenemen van de investeringen. En dan kan een moderne bedrijfsadministratie in combinatie met de juiste prognoses natuurlijk niet ontbreken. Het tekort heeft een aantal gevolgen, onder meer wat het salaris van starters betreft. Ook is het belangrijk om vooraf duidelijkheid te scheppen over het carrièrepad.

Lonen van financiële professionals zijn opnieuw gestegen

De Salary Survey 2022 van Robert Walters toont aan dat de verloning voor financiële professionals het afgelopen jaar sterk is gestegen. Zeker op het juniorniveau en het middenniveau zijn de salarisstijgingen opmerkelijk. Stijgingen van vijf tot tien procent zijn daarbij zeker niet ongewoon. Er wordt zelfs verwacht dat deze stijgingen nog even zullen doorgaan. Op het seniorniveau zijn er minder salarisveranderingen. Dat komt omdat het daarbij vooral gaat om managementfuncties waarbij de krapte minder groot is.

Flexibel werken en een goed carrièreplan opstellen

Voor startende financials is het in ieder geval heel eenvoudig om een baan te vinden, terwijl bedrijven het moeilijk hebben om hun vacatures in te vullen. Daarom is het voor bedrijven belangrijk om aandacht te hebben voor de behoeften van de starters. En volgens Accountant.nl, een website van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), speelt flexibel werken daarbij een belangrijke rol.

Ook is het voor starters belangrijk dat ze duidelijkheid hebben over hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen. De kans krijgen om te groeien in de functie en in het bedrijf is voor hen heel belangrijk. Vooral de mogelijkheid om opleidingen te volgen, is voor starters een must. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat de vraag naar financiële opleidingen sterk toeneemt. Dat is iets wat ze ook merken bij Staan Academy. Staan Academy biedt sinds 2010 open opleidingen en inhouse-opleidingen aan. Het gaat daarbij om opleidingen als MBA Bedrijfsadministratie en Power BI voor Financials.

Het is een van de redenen waarom experts aanraden om zowel met de starters als met de huidige werknemers een duidelijke carrièreplanning op te stellen. Daarbij dient men niet alleen rekening te houden met het groeien door opleidingen, maar ook met het groeien door ervaringen. De kans krijgen om een bepaald project te leiden, is daar een voorbeeld van. Een goed carrièreplan behelst zowel een horizontale groei in het takenpakket als een verticale groei in de verloning.

Investeren in een goed onboardingproces

Ten slotte is het aan te raden om in te zetten op een goede onboarding van nieuwe werknemers. De afgelopen tijd bracht dat veel uitdagingen met zich mee, vooral omdat bedrijven vaak weinig ervaring hadden met onboarding op afstand. Gelukkig lijkt dat intussen steeds beter te lukken. Het gebruik van onboardingapps en -platformen in combinatie met een persoonlijke opvolging blijkt heel goed te werken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.