De verantwoordelijkheid van horeca ondernemers

22 maart 2019 14:22

De verantwoordelijkheid van horeca ondernemers

Als ondernemer ben je verantwoordelijk. Je bent verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, je personeel, de financiën en zo nog veel meer zaken. Als horeca ondernemer ben je daarnaast ook nog eens verantwoordelijk voor je gasten. Want wat en, in geval van alcohol, in welke mate bedien je je gasten? Je bent in dat geval gebonden aan allerlei wetten en regels. Het HACCP plan is er daar één van. Ben jij op de hoogte van wat hier in staat?

Wat is HACCP?

Het woord HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit is een voedselveiligheidssysteem voor in de horeca. Het bereiden van gerechten en het verwerken van voedingsmiddelen kan namelijk risico’s met zich meebrengen. Dit kan de veiligheid van ons eten in gevaar brengen. Om die reden dienen horecaondernemingen op de hoogte te zijn van de gevaren en deze in een plan te vermelden. Het is een verplichting van de Europese wetgeving om dit te doen.

Leuk feitje! De Amerikaanse ruimtevaart, de NASA, heeft dit plan oorspronkelijk ontworpen. Het was bedoeld om de kwaliteit van het voedsel voor astronauten te waarborgen.

De inhoud van het plan

Weet jij wat er je keuken uit komt? Het hele productieproces van jouw gerechten wordt nagelopen aan de hand van het HACCP-plan. Welke risico’s zijn er en wat kan hier tegen gedaan worden?

  • Hazard staat voor gevaar: het gevaar dat aanwezig kan zijn in het voedselproduct. Dit kunnen chemische, microbiologische of fysische gevaren zijn;
  • Analysis staat voor het analyseren van de gevaren en vaststellen hoe groot het risico hiervan zal zijn;
  • Tot slot zijn het de Critical Control Points die het gevaar in bedwang moeten houden. Dus wéét wat er in jouw keuken bereid wordt.

De uitvoering

Het preventieve systeem is gebaseerd op 7 punten. De punten staan voor gevaren die zich voor kunnen doen. Bepaal welke punten je onder controle moet houden. Stel hierbij een norm vast en monitor deze normen vervolgens. Hierbij dien je eventuele maatregelen in acht te houden.

Het is aan te raden het HACCP-plan regelmatig te controleren. Door middel van documentaties en registraties kun je dit nauwkeurig bijhouden in een logboek.

Een hygiënecode is een simpele vertaling van het HACCP-plan. Deze code is vaak beter bekend bij horecabedrijven. Het is er tevens om de veiligheid te kunnen waarborgen, zodat ongelukken bij zowel het bedrijf als de gast kunnen worden voorkomen.

In hoeverre is jouw horecaonderneming hier mee bezig? Je hebt nu in ieder geval gelezen wat het belang er van is.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.