De slinger van inzicht

4 augustus 2020 09:04

De slinger van inzicht

Een belastingaanslag mag in uw ogen te hoog zijn, een boete zelfs helemaal onterecht, maar wat stelt uw buikgevoel of kijk op de regels voor tegenover de interpretatie van de Belastingdienst? Als ondernemer voelt u zich al snel geïntimideerd door de expertise en de omvang van deze overheidsinstantie, en helaas hebben de accountants en de fiscalisten die voor u werken niet de middelen om in laatste instantie uw visie door te zetten. Hoe kunt u doorgaan na het protest? Hoe voorkomt u dat uw bezwaar zonder resultaat blijft? Daarvoor heeft u de diensten nodig van een advocaat met de juiste expertise én het passende doorzettingsvermogen.

Belastingen betalen is een kwestie van rechtvaardigheid. Geen enkele ondernemer vindt het leuk, maar daar tegenover staat het besef dat de sterke schouders de zwaarste lasten moeten dragen en dat je er diensten en producten voor terug krijgt, zoals gezondheidszorg en snelwegen. Daarom is de verontwaardiging over een te hoge aanslag of een onterechte boete zo groot: ze botst met uw rechtvaardigheidsgevoel. En dus is ook de vechtlust om alsnog uw gelijk te halen zo groot. Helaas komt er al snel een ander gevoel bij: het idee te klein zijn om zo’n confrontatie te kunnen winnen. Het beeld bestaat dat een multinational een schikking kan treffen met de Belastingdienst, alsof het om een afspraak tussen gelijken gaat, en dat het MKB bedrijf zich maar in zijn lot moet schikken. Of dat beeld nou op waarheid berust of op vooroordeel, de gelijkenis tussen David en Goliath dringt zich onweerstaanbaar op, en u hoeft geen driemaal te raden om te weten wie in welke rol zit.

David versus Goliath

Toen David in een gevecht terecht kwam met de reus Goliath had hij de beschikking over een geheim wapen: de slinger. Goliath was zelf uitstekend bewapend, met een lange speer, een helm en een maliënkolder, en toch werd hij verrast door de kracht van de steen die David – geen professioneel soldaat zoals hij maar een eenvoudige herdersjongen – hem naar het hoofd slingerde. Gelukkig zijn hedendaagse confrontaties tussen u als belastingplichtige en de Belastingdienst heel wat beschaafder dan deze Bijbelse gevechten, maar de symboliek gaat wel op. De slinger en de steen staan voor kennis en het vermogen die toe te passen in een gerechtelijke procedure. Het belastingrecht stelt net als andere rechtsgebieden de waarheidsvinding centraal, de rechtspraak is net zo onafhankelijk als die op andere terreinen. En ook al procederen de fiscaal advocaten telkens tegen dezelfde tegenstander, namelijk de Nederlandse staat die de Belastingdienst haar inkomsten laat innen, de principes volgens welke de fiscale advocaat zijn zaak opbouwt zijn dezelfde als in de civiele rechtsgang.

Kennis van aanpalende rechtsgebieden

Een goed fiscaal advocaat beschikt over meer dan alleen gespecialiseerde kennis en ervaring. Hij of zij moet ook successen kunnen voorleggen. Procederen om het procederen is even nutteloos als een bezwaar indienen en er bij voorbaat van uitgaan dat de hele som toch betaald zal moeten blijven. Een fiscaal advocaat die zijn reputatie waard wil zijn, zal die ook moeten naleven en aantonen dat protesteren zin heeft, dat het standpunt van zijn cliënt het juiste kan blijken te zijn. FT Advocaten is zo’n kantoor. De advocaten in de vestigingen van Amsterdam en Nijmegen zijn niet alleen specialisten op fiscaal vlak maar hebben ook ruime kennis van de aanpalende rechtsgebieden, zoals het invorderingsrecht. Dat levert een kruisbestuiving op die deze juristen goed van pas komt in hun fiscale praktijk. Het helpt om van deze fiscaal advocaten doorzetters te maken, juristen die gáán voor hun cliënt en diens zaak omdat ze daarvoor ook stáán, omdat de ervaring hen heeft geleerd dat ze hun gelijk niet alleen kunnen hebben maar ook krijgen.

Erkennen

Die gecombineerde rechtskennis en die ervaring van succes vormen de symbolische slinger die de FT advocaten u als David in de hand duwen. Anders dan de slinger van de Bijbelse naamgenoot is dit geen dodelijk of zelfs verwondend wapen. Het is de steen van inzicht die ze de tegenstander naar het hoofd laten slingeren, opdat diens ogen zich openen in plaats van sluiten, opdat ze zicht krijgen op uw standpunt en dit uiteindelijk ook erkennen.

Voor meer informatie, ga naar: https://www.ft-dvocaten.nl/specialismen/fiscaliteit of https://www.ft-advocaten.nl/

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.