‘De pijn van vlinder worden’

22 maart 2018 10:59

‘De pijn van vlinder worden’

Je zult maar rups zijn en altijd op blaadjes rondgelopen hebben, da’s tamelijk tweedimensionaal.

En dan, op een dag, word je wereld opeens heel erg ‘ingewikkeld’. Je sluit jezelf op in een cocon. Je raakt van de buitenwereld afgescheiden en verandert in een soort zetpil van groene soep. Vrijwel eendimensionaal dus.

Op zeker moment scheurt de cocon open en prikt het begin van een vleugel naar buiten toe. Tijdens het naar buiten wringen worden er levenssappen in de vleugel geperst en dat geeft deze vleugel spankracht. De tweede vleugel vergaat het net zo, en zo ontstaat de gedaante van een geheel nieuw wezen, dat van een vlinder.

Als toeschouwer van dit wondere spel in de natuur moet je je handen er hélemaal van afhouden en dit zó laten gebeuren, inclusief de pijn van de persweeën die de vlindervleugels spankracht geven.

Sterker nog, indien je een scalpeermesje zou gebruiken om de cocon iets open te snijden om de vlinder te ‘helpen’ naar buiten te komen, dan krijgen de vleugels géén spankracht bij gebrek aan levenssappen. Zo’n vlinder ziet nooit het luchtruim en blijft zitten als een slap vaatdoekje.

Ergo: gun de cliënt zijn of haar pijn, en kijk samen met hem of haar naar het wonder dat ont-wikkelen heet. Ben niet al te behulpzaam en blijf rolvast: soms dus met je handen op je rug.

En gun vervolgens iedere vlinder zijn of haar eigen driedimensionale luchtruim, ieder vliegt een eigen vlucht. Want: een vlinder zal niet dragen en een boerenpaard niet fladderen. «

Frank van der Weiden
oprichter TalentNL
www.TalentNL.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.