De leer van de menselijke maat

28 maart 2022 08:58

De leer van de menselijke maat

Uit onderzoek blijkt dat de emotionele capaciteiten van een professional twee keer zo belangrijk zijn dan de intellectuele en technische kwaliteiten. Dat betekent dat groei als professional niet alleen zit in een blijvende verdieping in de vakinhoud, maar vooral in een blijvende verdieping in onze emotionele capaciteiten en wie we zijn als mens. Vooral deze investering is nodig om als professional je werk compleet te doen en de dienstverlening naar je klant te optimaliseren met de menselijke maat. Aan het woord is Marie-José E. Gilsing, schrijfster van het boek ‘’De Menselijke Maat’’, dat eerder deze maand werd uitgebracht.

Een boek over de menselijke maat

Toen ik 20 jaar geleden als advocaat begon voelde ik me gehandicapt. Ik had wel juridische kennis, maar wist niet goed wie ik zelf was als mens. Als mens was ik een groot aanhanger van het harmonie-model, als advocaat moest ik rebels zijn. Ik vond het lastig om die twee kwaliteiten met elkaar te verenigen. Ik heb toen gemerkt dat er fundamenteels iets ontbreekt in de opleiding tot advocaat, namelijk de investering in je emotionele intelligentie en wie je bent als mens.

Mijn boodschap is opgetekend aan de hand van mijn ervaringen in de juridische wereld. Want uit marktonderzoek binnen de advocatuur blijkt dat de cliënt op zoek is naar meer verbinding, dat advocaten op zoek zijn naar meer onderlinge verbinding, en dat kantoren op zoek zijn naar meer verbinding met hun medewerkers. Ik wil de pijn van deze drie werelden samenbrengen op zo’n manier dat er gezamenlijke winst valt te behalen. Daarom heb ik mijn boek geschreven.

Tegelijkertijd is mijn boek van toegevoegde voor iedere ondernemer en professional in het bedrijfsleven. Empathisch leiderschap is een universeel onderwerp en onmisbaar voor iedere ondernemer en professional die zich wil onderscheiden van de rest.
Tot slot biedt het boek houvast aan jonge professionals. Uit onderzoek blijkt dat de mentale en emotionele gezondheid van deze zogenaamde ‘millenium-generatie’ zeer zorgwekkend is waarvoor de werkgever vaak de prijs betaalt.

Eerlijke blik op onszelf te vergroten

Het is mijn missie om mensen te bemoedigen de eerlijke blik op zichzelf te vergroten door het delen van mijn eigen levenservaringen als mens en als advocaat. Vroeger was ik net een wandelend wetboek. De laatste jaren werk ik vanuit mijn hart, omdat ik ben geraakt door het leed van de mensen die ik bijsta. Dat kantelpunt is pas gekomen toen ik mezelf goed kon voelen, want dan pas kan je ander goed aanvoelen. Met andere woorden, je kan niet om jezelf heen als je een ander beter wilt begrijpen. Een investering in jezelf is per definitie in een ander.

De investering in mezelf de afgelopen 20 jaar is door het schrijven van dit boek bedoeld als een investering in de ander en, in ruimere zin, in een betere wereld. Want een echte verandering begint met echt inzicht over jezelf.
Het boek omvat de ‘de leer van de menselijke maat’ door het doorlopen van de cirkel van empathisch leiderschap. Op deze manier hoop ik van harte dat de leer van de menselijke maat meer volgelingen creëert.  

De menselijke maat in praktijk

Ik geef interactieve lezingen aan advocaten, advocaat-stagiaires en rechtenstudenten. We gaan dan met elkaar in gesprek over het belang van persoonlijk leiderschap. Dat kan dus ook heel goed met mensen die in het bedrijfsleven werkzaam zijn.

Ondernemer of advocaat?

Als advocaat werk ik als vakspecialist in het familierecht. Ik doe mijn werk met veel passie en toewijding. Sinds 2013 run ik mijn eigen kantoor en ik voel me van binnen echt een ondernemer. Ik houd ervan om groots en vernieuwend te denken en de kwaliteiten die bij het ondernemerschap horen, sluiten goed aan bij mijn persoonlijkheid.

Persoonlijk en empathisch leiderschap

Mensen kunnen contact met me opnemen als er behoefte is aan een lezing/sessie over persoonlijk en empathisch leiderschap. Mensen kunnen ook bij me terecht voor vragen over persoonlijk leiderschap voor zichzelf als individuele professional maar ook in organisatieverband. Tot slot kunnen mensen bij me terecht voor individuele coaching.
Marie-José E. Gilsing is telefonisch (071-8200354 en 06-51048496) en via het contactformulier op de website, www.orbisadvocatuur.nl bereikbaar.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.