De juiste verklaring voor mijn NOW-aanvraag

20 november 2020 14:20

De juiste verklaring voor mijn NOW-aanvraag

De vaststellingsperiode van de eerste NOW subsidie is op 7 oktober gestart. Ondernemers die de subsidie hebben ontvangen moeten een definitieve aanvraag doen en in de meeste gevallen een verklaring over hun omzetverlies meesturen.

De eerste variant van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kon aangevraagd worden voor 3 maanden (vanaf 1 maart, april of mei 2020) door ondernemers die een omzetverlies verwachtten van minstens 20%. Het UWV heeft 80% van iedere aanvraag voorgeschoten. De hoogte van de subsidie hing af van het omzetverlies dat werd verwacht. Lees hier meer over de NOW 1.0.

Definitieve vaststelling aanvraag NOW 1.0

Omdat de ontvangen NOW-subsidies allemaal gebaseerd waren op een schatting, moet nu de definitieve omzetdaling per onderneming berekend worden. Aan de hand van die daadwerkelijke omzetdaling moeten de ondernemers die de NOW hebben ontvangen nu een aanvraag doen tot definitieve vaststelling. Door de vele regels en verschillende eisen per type onderneming is het voor veel ondernemers niet helemaal duidelijk hoe deze definitieve vaststelling aangevraagd moet worden. Voor die ondernemers heeft blended.law een support-desk opgezet waarop je alle informatie over de NOW en handige producten vindt om dit proces snel en effectief te laten lopen.

Een van de struikelpunten voor ondernemers die de NOW 1.0 hebben aangevraagd, is welke verklaring zij moeten meesturen met hun aanvraag tot definitieve vaststelling.

Welke verklaring moet ik meesturen?

De verklaring vormt een soort bewijs dat een externe partij een controle heeft uitgevoerd met betrekking tot de financiële verslaglegging omtrent de NOW aanvraag. Hoe hoger je voorschot en definitieve vaststelling, hoe intensiever de controle. Bovendien is het belangrijk of je controleplichtig bent: dat zijn ondernemingen die middelgroot tot groot zijn en wettelijk verplicht zijn de jaarrekening te laten controleren door een accountant. De verklaringen zijn te verdelen in twee hoofdcategorieën, te weten de derdenverklaring en de accountantsverklaringen.

Derdenverklaring

Ondernemers die een voorschot hebben ontvangen van boven de €20.000 maar onder de €100.000 en recht hebben op een definitieve tegemoetkoming van boven de €25.000 maar onder de €125.000 moeten uiterlijk 23 maart 2021 een derdenverklaring meesturen met hun aanvraag. De externe deskundige derde, vaak een boekhouder, houdt zich met name bezig met controle van de regels rondom omzetdaling en loonsom, aangezien het ministerie van SWZ de meeste fouten verwacht bij die onderdelen.

Drie soorten accountantsverklaringen

De ondernemer die een voorschot heeft gekregen van boven de €100.000, recht heeft op een definitieve tegemoetkoming van minstens €125.000 of de NOW op werkmaatschappijniveau heeft aangevraagd moet uiterlijk 29 juni 2021 een accountantsverklaring opsturen. De accountantsverklaringen zijn op te delen in 3 subcategorieën die verschillen in de mate van controle en zekerheid die zij bieden.

Samenstellingsverklaring

Ten eerste is er de samenstellingsverklaring met aanvullende werkzaamheden, ook wel de aan assurance verwante opdracht genoemd. Deze moet je meesturen wanneer het voorschot meer dan €100.000 was en de definitieve subsidie maximaal €375.000 bedraagt en de onderneming niet controleplichtig is voor de jaarrekening.

Beoordelingsverklaring

Ten tweede is er de beoordelingsverklaring, ook wel het assurance rapport met beperkte mate van zekerheid genoemd. Deze verklaring, waarin een conclusie van de accountant zit, heb je nodig wanneer (i) wel controleplichtig bent en een voorschot hebt van minimaal €100.000 en een definitieve vaststelling hebt tussen de €125.000 en de €375.000 of (ii) niet controleplichtig bent, maar een definitieve vaststelling hebt van minimaal €375.000.

Controleverklaring

Tenslotte heb je de meest strenge accountantsverklaring, de controleverklaring (assurance rapport met redelijke mate van zekerheid). Ben je als onderneming wel controleplichtig en heb je een definitief subsidiebedrag van minimaal €375.000? Dan moet je deze verklaring hebben. Ook werkmaatschappijen die een NOW aanvraag hebben gedaan moeten deze verklaring overleggen.

De ondernemer met een voorschot onder de €20.000 en een definitieve vaststelling lager dan €25.000 hoeft geen verklaring mee te sturen. Bij die groep voert het UWV steekproefsgewijs zelf controle uit.

Moet je wel een derdenverklaring of accountantsverklaring meesturen? Bezoek dan nu de helpdesk van blended.law!

Neem contact op met ons op via:

blended.law

De Ruijterkade 107-4

1011AB Amsterdam

Tel. 085-0657432

Email hello@blended.law

www.blended.law

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.