De jubelton verdwijnt, schenken blijft mogelijk

28 november 2022 11:36

De jubelton verdwijnt, schenken blijft mogelijk

Waar we voorheen nog een belastingvrij ruim een ton konden schenken aan onze kinderen en kleinkinderen, om een koophuis mee te kopen, gaat er vanaf 2024 een hoop veranderen. De jubelton wordt namelijk afgeschaft. Maar wat is er dan nog mogelijk?

Wat is de jubelton?

Allereerst is het goed om te weten wat de jubelton precies is. De jubelton heet officieel ook wel de ‘scheningsvrijstelling eigen woning’. Dit houdt in dat mensen hun kinderen of kleinkinderen konden helpen met het kopen van een huis, door een belastingvrije schenking van hun eigen vermogen te geven, bijvoorbeeld via Van Lanschot. De voorwaardes hiervan zijn dat de schenking eenmalig is en dat deze volledig aan de koop van een huis wordt besteed.

Waarom wordt de jubelton afgeschaft?

Een goed idee zou u zeggen, maar in de huidige huizenmarkt helaas niet meer praktisch. Huizenprijzen rijzen nu namelijk de pan uit. De woningmarkt is roodgloeiend en mensen moeten flink overbieden om aan een huis te kunnen komen. Dit maakt dat ze veel eigen geld in moeten leggen. Dit was reden voor het kabinet om de jubelton af te schaffen. Per 2023 gaat helaas niet meer lukken, maar vanaf 2024 zal het toch echt verdwijnen. Let wel: per 2023 wordt de jubelton wel flink verlaagd van €106.671 naar €27.231.

Ontbindende voorwaarde

Dit betekent dus dat vanaf 2024 vermogenden niet zomaar meer hun kinderen en kleinkinderen een extra zetje kunnen geven naar hun eerst koophuis. Wie nog belastingvrij wil schenken moet dat dus snel doen. Hou er wel rekening mee dat er dan ook voor 2024 een huis gekocht moet zijn van de schenking. Anders moeten de (klein)kinderen hier in 2024 alsnog belasting over betalen. Om dit te voorkomen kunt u ook ontbindende voorwaarde op de schenking nemen. Daarmee kunt u in 2024 de schenking terugdraaien.

Schenken zonder jubelton?

Gelukkig is het ook mogelijk om te schenken zonder jubelton. In dit geval is wel vermogen om te schenken, maar zit dat momenteel bijvoorbeeld nog in uw eigen huis. In dat geval kan de overwaarde van uw eigen huis opgenomen worden in de hypotheek van uw kinderen of kleinkinderen. Als je nieuwe hypotheek dan niet meer bedraagt dan de helft van de waarde van uw eigen huis, kunt u waarschijnlijk een aflossingsvrije hypotheek afsluiten.

Daarnaast is het effectenkrediet ook nog een optie. Daarbij dient uw beleggingsadviesportefeuille als onderpand voor de terugbetaling van het krediet. Dit is gunstig wanneer de rente laag is, maar let er wel op dat u meer gaat betalen voor het krediet wanneer de rente stijgt. Daarnaast is ook een eventuele daling van uw beleggingsportefueille een risico. Hou hier dan ook rekening mee.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.