De hoogste kwaliteit op het gebied van theater, muziek, film en fotografie

10 juli 2023 09:42

De hoogste kwaliteit op het gebied van theater, muziek, film en fotografie

Henkjan Krijgsman heeft zijn hele leven al een voorliefde voor theater, muziek, film en fotografie. Dat heeft in 2020 geresulteerd in de oprichting van FRL Producties. Omdat hij in al deze vier elementen veel ervaring opgedaan heeft, kon hij niet kiezen en besloot hij dus om zijn diensten over de volle breedte aan te bieden. Het gevolg is een veelzijdig bedrijf waarin vrijwel alles mogelijk is op dit gebied.

De voorgeschiedenis

Henkjan FRL ProductiesHenkjan is in 1978 geboren. Na met goed gevolg de opleidingen op de Lts en de Mts gedaan te hebben, ging hij al op zeventienjarige leeftijd aan het werk in de metaal.

In 2001 zette hij zijn eerste stappen in licht en geluid door Krijgsman Light & Soundservice op te richten. Hij runde dat bedrijf parttime naast zijn uitzendwerk in de metaal. In 2006 ging hij in die branche ook zelfstandig verder door Las- en Constructiebedrijf Krijgsman op te richten, wat na anderhalf jaar omgedoopt is tot Multi Equipment Works.

In 2010 had Henkjan het door de kredietcrisis met beide bedrijven dermate zwaar, dat hij in 2011 besloot om met Krijgsman Light & Soundservice te stoppen, zodat hij zich volledig kon focussen op Multi Equipment Works. Dat bleek een goede keuze te zijn, want hij kreeg al snel meer klandizie met als gevolg dat het bedrijf in een stevig groeispurt kwam.

Hij was destijds gevestigd in Franeker, maar omdat Henkjan ten opzichte van de rest van het land beter bereikbaar wilde zijn, verhuisde hij in 2016 naar Heerenveen. Het bedrijf werd steeds groter en Henkjan had inmiddels vijf medewerkers in dienst, waardoor hij twee jaar later alweer genoodzaakt was om naar een andere locatie te verhuizen. Hij bleef op hetzelfde bedrijventerrein en vestigde zich aan de Ynfeart, vlakbij de Omrin Milieustraat.  

De opstart van FRL Producties

In 2019 kwam FRL Producties in beeld. Henkjan: “Ik acteer sinds 2019 voor zowel tv producties als grote openluchtspelen en in die hoedanigheid kwam ik in dat jaar in aanraking met de Nederlandse televisie- en filmregisseur Steven de Jong. Hij heeft ‘Salomon, Het Kollumer Oproer’ geregisseerd en daar speelde ik in mee. Nadat ik daarna her en der nog wat rolletjes gespeeld had, kwam ik in de zomer van 2019 bij een theaterclub in Heerenveen terecht. Omdat ze geen geluidset hadden, heb ik er één aangeschaft. Daar kwam al snel een lichtset en de nodige randapparatuur bij, waarna ik op een gegeven moment gekscherend zei dat ik er wel weer een bedrijf in kon opstarten. Hoewel het allemaal nog hobbymatig was, noemde ik het al FRL Producties. Met Multi Equipment Works beschikte ik over een grote loods waar ik alle apparatuur van FRL Producties gestald had. In januari 2020 besloot ik FRL Producties in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en een paar maanden later brak de Coronacrisis uit. Toen brak er een moeilijke tijd aan voor Multi Equipment Works en had ik nog wel werk genoeg voor mezelf, maar moest ik mijn personeel helaas ontslaan. Daarbij had ik het geluk dat mijn vaste medewerkers tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zaten, wat het leed een beetje verzachtte, en de overige medewerkers uitzendkrachten waren. Maar daar stond tegenover dat ik met FRL Producties goede zaken deed, want omdat door diezelfde crisis diverse bedrijven in de evenementenbranche hun apparatuur te koop aanboden, kon ik relatief voordelig van alles aanschaffen. Zo groeide het door, totdat in de zomer van 2020 de situatie in de loods onhoudbaar werd. Metaal en elektronica gaan namelijk niet samen, want als er bijvoorbeeld fijnstof in een mengpaneel of iets dergelijks komt, is de boel zomaar kapot. De oplossing was snel gevonden, want een paar honderd meter bij De Ynfeart vandaan stonden op It Dok twee naast elkaar gelegen panden in de verhuur en zo ben ik op de huidige locaties terechtgekomen. Multi Equipment Works is gevestigd op It Dok 9 en FRL Producties op It Dok 11.”

Grutte pier

Henkjan ondervond met FRL Producties, naast het voordeel qua aanschaf van goedkope apparatuur, uiteraard ook nadelen van de Coronacrisis, want door alle maatregelen had hij het bepaald niet druk. Zo kabbelde hij door tot de zomer van 2022, maar toen begon het dan ook écht te draaien. In dat jaar bracht Steven de Jong de bioscoopfilm Grutte Pier uit. De film werd in een promotietour onder andere in het WTC Expo gepromoot tijdens de jaarlijkse Friesian Proms. Dat was een groot spektakel met paarden, gevechten tussen Friezen en Hollanders en zelfs vuur erbij. Henkjan heeft zowel bij die promotie als in de film zelf meegespeeld. Verder was hij gedurende de complete promotietour als technicus werkzaam en medeverantwoordelijk voor het beeld, licht en geluid. In die laatste hoedanigheid is hij ook regelmatig betrokken bij theatervoorstellingen, musicals en optredens van bands en artiesten.

Een professionele studio en kwalitatief hoogwaardige apparatuur

professionele studio Hoewel Henkjan met FRL Producties veelal op locatie werkt, beschikt het bedrijf ook over een professionele studio met een podium, licht- en geluidsinstallaties, een camera, een techniektafel, een bar, een zithoek en sowieso voldoende zitgelegenheid. De ruimte is dan ook te huur voor kleine uitvoeringen en repetities voor onder andere bands, orkesten, toneelverenigingen en dansgezelschappen. En verder is het ook zeer geschikt als vergaderruimte en locatie voor het geven van workshops en het maken van filmopnames.

Omdat het bedrijf actief is op het brede gebied van theater, muziek, film en fotografie, vinden er regelmatig kruisbestuivingen plaats. Henkjan geeft een voorbeeld: “Als ik bijvoorbeeld het hele technische gedeelte voor een theaterstuk verzorg, krijg ik, vanuit het gegeven dat ik ook filmopnames maak, regelmatig de vraag of ik een mooie registratiefilm van het stuk kan maken. Daarbij maakt het niet uit of het een professioneel theatergezelschap is of een amateurvereniging. En bij amateurs houd ik uiteraard ook rekening met de financiën en bied ik speciale pakketten aan, zodat ze voor een betaalbare prijs professioneel uitgelicht worden. Hetzelfde geldt voor bands en artiesten, waarvoor ik zowel tijdens optredens het licht en geluid verzorg als ook videoclips maak.”

drone

FRL Producties beschikt uitsluitend over kwalitatief hoogwaardige apparatuur en maakt gebruik van de modernste technieken. Zo filmt Henkjan met de digitale bioscoopcamera Red Epic 5K en heeft hij drones die tijdens opnames ingezet kunnen worden. Een logisch gevolg is dan ook dat hij, naast zijn werkzaamheden in de evenementenbranche, ook reclamespots en promotiefilms produceert voor bedrijven. Maar ook voor een speelfilm of een documentaire draait Henkjan zijn hand niet om.

Qua fotografie kan men zowel zakelijk als privé bij FRL Producties terecht. Het bedrijf is namelijk gespecialiseerd in bedrijfsfotografie en drone footage, maar Henkjan en zijn medewerkers creëren ook de mooiste en meest spontane beelden van personen en dieren. Daarbij is elke denkbare setting mogelijk en kan men kiezen voor een photoshoot in de studio of op locatie.

Henkjan is pas tevreden als zijn klanten tevreden zijn

theater

Het is duidelijk dat Henkjan een veelzijdig man is. Zo maakt hij ook theaterproducties, waarbij hij de scripts koopt of er één voor hem laat schrijven naar aanleiding van een door hemzelf bedacht verhaal. Daarnaast werkt hij als producer voor Appeltaart Producties en probeert in die hoedanigheid voor dat bedrijf theaterstukken en musicals aan de man te brengen. Daarbij hoeft er niet persé in een theater gespeeld te worden, want FRL Producties beschikt ook over een mobiel theater. Het podium daarvan is negen meter breed, zes meter diep en vijf meter hoog. Er kan verlichting in opgehangen worden, het is voorzien van coulissen en aan de achterkant kunnen doeken hangen. Op die manier kan er een voorstelling gegeven worden in een sporthal, maar ook middenin een weiland. Verder is het uiteraard ook zeer geschikt voor optredens van bands. 

FRL Producties

Het team van FRL Producties bestaat uit een cameraman, een editor, een geluidsman, een licht- en geluidstechnicus, een fotograaf, een regisseur én diverse runners. Henkjan heeft twee vaste oproepkrachten, waarvan één zijn oudste zoon is, en werkt verder samen met zzp’ers die hij inhuurt.

Alle producties worden van A tot Z voorbereid en tot in de puntjes uitgevoerd, want FRL Producties maakt zich hard voor het leveren van de best mogelijke kwaliteit en Henkjan is pas tevreden als zijn klanten tevredenzijn.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.