De 6 HR- en salaristrends voor 2024

27 februari 2024 15:00

De 6 HR- en salaristrends voor 2024

Met het begin van een nieuw jaar staan we voor nieuwe uitdagingen en ontdekken we nieuwe trends en ontwikkelingen. Zo ook op het gebied van HR- en salarisadministratie. In dit artikel lees je alles over belangrijke trends die we in 2024 verwachten, en hoe deze van invloed kunnen zijn op jouw organisatie en medewerkers.

Artificial Intelligence (AI)

Eén van de meest opvallende trends die we kunnen verwachten in 2024 is de verdere ontwikkeling van AI in HR- en salarisprocessen. AI zal een grotere rol gaan spelen in het automatiseren en optimaliseren van administratieve taken, waardoor salarisprofessionals meer tijd kunnen besteden aan complexere taken. Repeterende werkzaamheden maken plaats voor steeds meer advieswerkzaamheden. Hoewel sommige misschien vrezen dat AI banen zal vervangen, biedt het juist kansen voor professionals om hun adviserende rol te versterken en waarde toe te voegen aan hun organisaties.

Stijgende loonkosten

Een andere belangrijke trend voor 2024 is de verwachte stijging van de loonkosten. Dit komt voort uit verschillende factoren, waaronder de introductie van het minimumuurloon en de indexeringen die invloed hebben op het minimumloon. Daarnaast is de toetredingsleeftijd voor pensioenopbouw veranderd naar 18 jaar, waardoor je als werkgever ook voor jongere medewerkers pensioenpremie moet gaan betalen.

Verandering in contractvormen

In 2024 worden nulurencontracten vervangen door basiscontracten, waarbij een minimum aantal werkuren wordt gegarandeerd voor meer zekerheid bij medewerkers. De overheid zorgt er mede hierdoor voor dat vaste contracten aantrekkelijker worden gemaakt. Het is belangrijk dat je jezelf als werkgever bewust bent van deze veranderingen, zodat je kunt inspelen op de nieuwe vormen en regelgeving.

Focus op mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid

Het is van belang om te blijven investeren in jouw personeel, dit vormt namelijk de basis van je bedrijf. In 2024 wordt de focus op de mentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers steeds belangrijker. De toenemende werkdruk, stressvolle thuissituaties en maatschappelijke inspanningen zorgen ervoor dat medewerkers steeds vaker uitvallen. Deze trend lijkt zich helaas voort te zetten. Reden genoeg om actie te ondernemen, op naar een gezonde en gelukkige werkomgeving.

Belang van bij- en omscholing

Met de voortdurende veranderingen op de arbeidsmarkt wordt het bij- en omscholen van medewerkers steeds belangrijker. Als werkgever is het goed om hierin te investeren zodat jouw personeel zich kan blijven ontwikkelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld gebruikmaken van de SLIM-subsidie.

Diversiteit en inclusie

Tot slot zal diversiteit en inclusie een grote rol blijven spelen in het HR-beleid van organisaties in 2024. Het creëren van een diverse en inclusieve werkomgeving is niet alleen een morele verplichting, maar ook een noodzaak. Zorg dat je als werkgever investeert in programma’s en initiatieven die diversiteit en inclusie bevorderen. Zo zorg je voor een cultuur waarin alle medewerkers zich veilig, gewaardeerd en gehoord voelen.

Kortom, in 2024 staan er weer interessante veranderingen en uitdagingen te wachten binnen het HR- en salarisvak. Ben je als werkgever bewust van deze trends en zorg ervoor dat je proactief aan de slag gaat om concurrentievoordeel te behalen én een positieve werkomgeving creëert voor al jouw medewerkers.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.