Dankzij de jobcoach zelfstandig aan het werk

21 april 2022 09:09

Dankzij de jobcoach zelfstandig aan het werk

“Ik voel me hier op mijn plek, word bij Campooz gewaardeerd om wie ik ben.” Een baan kan veel voor iemand betekenen, Jeffrey Tipker (23) uit Assen weet er alles van. Dankzij zijn werkgever Campooz en zijn jobcoach van Werkplein Drentsche Aa is hij nu zo goed als zelfstandig aan het werk. Een mooi voorbeeld van een succesvolle jobcoaching!

“Ik heb weleens een jaar thuisgezeten. Dan ga je laat naar bed en kom je er laat uit”, blikt Jeffrey terug. In een kantoor in het pand van zijn werkgever in Assen vertelt hij enthousiast zijn verhaal. Op zijn zwarte sweater staat groot: Team Campooz. En zo voelt het voor hem ook. “Een baan geeft structuur. Je hoort ergens bij en het maakt je zelfverzekerder. Dit is de eerste baan waarbij ik na een poos nog steeds zin heb om aan het werk te gaan. Eigenlijk heb ik nu twee families: één thuis en één bij Campooz.”

Aan het werk met een afspraakbaan

Jeffrey heeft een zogenoemde afspraakbaan. Dankzij afspraakbanen kunnen ook mensen die niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen aan het werk bij een gewone werkgever. De werknemer en de werkgever krijgen hierbij ondersteuning van een jobcoach. Bij Werkplein Drentsche Aa gaat het vaak om jongeren die van de praktijkschool of het voortgezet speciaal onderwijs komen.

Zo verliet Jeffrey op zijn 17de het praktijkonderwijs en ging hij aan het werk. Hierbij werd hij begeleid door jobcoach Bastiaan Barelds die nog steeds zijn coach is. “Ik ken Bastiaan al vanaf dat ik aan het werk ging. Ik kan inmiddels zonder hem, maar dat kon ik eerst zeker niet”, licht Jeffrey toe. “Ik heb hem vaak nodig gehad. Als het mis dreigde te gaan, belde ik hem. Nu gaat het goed. Maar ik weet dat als ik Bastiaan nodig heb, hij er in een uur kan zijn. Dat stelt me gerust.”

Met een jobcoach werken aan een succesvolle match

Een jobcoach helpt mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden en behouden van werk bij een reguliere werkgever. De jobcoach begeleidt niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever. “Ik kijk wat beide partijen nodig hebben om te komen tot een succesvolle match en maak afspraken met zowel de werknemer als de werkgever”, legt Bastiaan uit. “Hoeveel begeleiding er nodig is verschilt per situatie. Als het goed gaat hoef ik steeds minder te doen.”

Na zijn schooltijd gaat Jeffrey aan de slag in een restaurant en werkt hij in het tuinonderhoud, maar nergens vindt hij zijn plek helemaal. Kampeermerk Campooz lijkt hem wel wat en hij besluit contact te zoeken. “Dat is het ook het mooie aan Jeffrey”, vertelt Bastiaan. “Hij is altijd in staat geweest om zelf een baan te vinden. Dan ben je dus al enthousiast en is de commitment er.”

Tips voor werkgevers die sociaal willen ondernemen

Commitment is er ook bij Raoul Veldink en Gert IJszenga, eigenaren van Campooz in Assen. “We vinden sociaal ondernemen belangrijk. Iedereen verdient een kans”, legt Raoul uit. “Je mag ons midden in de nacht wakker maken om iemand aan een baan te helpen.” En dus komt jobcoach Bastiaan nu regelmatig over de vloer bij Campooz, want naast Jeffrey werken er inmiddels nog twee andere werknemers via Werkplein Drentsche Aa.

Voor werkgevers die ook openstaan voor jobcoaching heeft Raoul een paar tips: “Kijk goed welke taken bij mensen passen en tel de medewerkers niet meteen volledig mee in je productiecapaciteit. Geef het tijd”, legt hij uit. Bastiaan knikt instemmend: “Maatwerk is ontzettend belangrijk en vergroot de kans op succes enorm. We kijken graag samen hoe we tot een zo optimaal mogelijke wisselwerking komen. Met kleine dingen kun je al veel bereiken. We kunnen een groep capabele mensen thuis op de bank laten zitten of we helpen ze aan een baan, geven ze zo zelfvertrouwen en voldoening en vergroten hun zelfredzaamheid.”

Loonkostensubsidie en loonwaardemeting

Omdat mensen met een arbeidsbeperking meestal niet in staat zijn om volledig zelfstandig te werken krijgen werkgevers een loonkostensubsidie, in het eerste half jaar 50 procent. Vervolgens volgt er een loonwaardemeting die het nieuwe subsidiebedrag bepaalt. Omdat Jeffrey het zo goed doet, is de subsidie inmiddels grotendeels weggevallen. Maar dat deert Raoul en zijn compagnon Gert niet. “Daar worden we juist heel blij van”, zegt hij met een grote lach op zijn gezicht. Bastiaan vult aan: “Eigenlijk heeft de werkgever nu wat hij wil: een goede medewerker die zelfstandig kan werken. En Jeffrey is nu in staat om zelf zijn geld te verdienen.”

Jobcoaching, wat voor jouw bedrijf?

Heeft jouw bedrijf sociale ambitie en wil jij ook graag iemand aan het werk helpen? Klik hier voor meer informatie over jobcoaching of het maken van een afspraak met één van onze jobcoaches.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.