Creëer een betere werkomgeving door de juiste koel- warmtetechniek

28 maart 2018 14:24

Creëer een betere werkomgeving door de juiste koel- warmtetechniek

Hoewel het klimaat in Nederland er geen is van uitersten kan het in de winter behoorlijk koud worden en in de zomer de zon goed schijnen. Ook al is in beide gevallen soms maar voor een paar dagen in Nederland. Werken in extreme temperaturen is niet prettig. In een warme periode werken onder een plat dak, zonder airconditioning met meerdere werknemers in dezelfde ruimte, dan kan best warm worden.

Op dat moment kunnen de werknemers waarschijnlijk niet het beste uit zichzelf halen en dit is dan ook niet ten goede van het bedrijf. Ook in de wintermaanden is men geneigd om alles potdicht te laten. Terwijl het juist zo goed is voor de lucht in het bedrijfspand om goed te ventileren. Wanneer de lucht niet goed genoeg wordt ververst kan dit leiden tot concentratieproblemen en sufheid. Dit komt natuurlijk niet alleen de gezondheid van de werknemers niet ten goede, maar heeft tevens invloed op hun prestaties op de werkvloer.

Belang van een goede werkomgeving

Het lijkt zo logisch. Een werknemer gaat zit, start de computer en gaat aan het werk. Maar een goede werkomgeving is van groot belang voor de productiviteit van deze medewerker. Zowel de werkgever als de werknemer kunnen bijdragen aan een goede werkomgeving. Voor een werkgever is zijn er bepaalde verantwoordelijkheden hierover vastgelegd. Een goede richtlijn over de werkomstandigheden van een werknemer zijn vastgelegd in de Arbo-wet. Het is van belang dat een werknemer goed kan functioneren op zijn of haar werkplek. Dit betekend dus de juiste apparaten en kantoormeubelen. Ook betekend dit dat alle overige zaken die niet of nauwelijks gebruikt worden uit het zicht van deze werknemer gehaald moeten worden. Een bureaustoel en bureau zijn tegenwoordig op alle mogelijk manier te verstellen, waardoor iedere werkplek perfect afgesteld kan worden op de desbetreffende medewerker. Een medewerker dient hier zelf ook aan mee te werken, door de instelling goed te stellen en deze goed te laten staan.

Nadelen van te warm of te koud

De Arbo-wet heeft ook de ideale werkomstandigheden beschreven omtrent temperaturen waaronder het werk moet worden verricht. Zo staat er dat de temperatuur niet nadelig mag zijn voor de gezondheid. Doordat in verschillende branches onder verschillende temperaturen wordt gewerkt, geeft de Arbo-wet niet een maximum en een minimum temperatuur. Zo geldt voor slagers andere temperaturen tijdens een werkdag dan voor een bakker. Voor kantoorwerk wordt aangegeven dat de ideale temperaturen in de zomer liggen tussen de 23 en 26 graden. Echter wordt er elders pas gesproken over boven de 40 graden wanneer het schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Hoe dan ook, het is voor werknemers niet prettig werken in hele warme of koude omstandigheden en alles wat een werkgever er aan kan doen om de temperatuur schommeling zo laag mogelijk te houden is mooi meegenomen. Niet alleen voor de gezondheid van de werknemers, maar ook voor de productiviteit en motivatie voor het bedrijf.

Welke techniek is het beste voor uw situatie?

Wat de juiste koel- warmtetechniek is in uw situatie kan alleen een professional u vertellen. Dit is namelijk voor ieder pand anders. Afhankelijk van de bouw, maar ook op welke manier het gebouw door uw onderneming wordt gebruikt. Er bestaan verschillende mogelijkheden, denk hierbij aan gas- en waterinstallaties, verwarmingsinstallaties, Cv-ketels, airconditioning, ventilatie, stadsverwarming, zonneboilers en warmtepompen. Lees u vooraf goed in, in de verschillende mogelijkheden en de verschillende aanbieders. Op basis hiervan kan al een eerste keuze gemaakt worden in wat u zelf voor ogen heeft voor de beste koel-warmtetechniek. Wanneer een vakman komt kijken kan deze u uiteraard ook verder adviseren en eventueel alternatieven aanbieden.

Meer weten over koel-warmtetechniek in uw bedrijfspand? Neem dan eens een kijkje op de website van Airco-expres.nl. Zij staan graag voor u klaar.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.