Het Cradle to Cradle concept

15 augustus 2017 16:14

Het Cradle to Cradle concept

Voor een betere wereld

“De cultuur van de Nederlanders is eigenlijk de cultuur van de toekomst”, zegt William McDonough, een van de grondleggers van het Cradle to Cradle concept. Volgens hem is ons land dé voorloper op het gebied van Cradle to Cradle, iets waar we als milieubewuste natie best trots op mogen zijn. Samen met Duitse chemicus Michael Braungart bracht McDonough in 2002 het boek Cradle to Cradle: remaking the way we make things uit, waarin hij het principe en de filosofie van gesloten kringlopen uitlegt. Cradle to Cradle zorgde in korte tijd voor een enorme bewustzijnssprong in vele landen en bij vele bedrijven waar duurzaamheid al op de agenda stond.

Afval is voedsel

Het Cradle to Cradle concept is een nieuwe visie op duurzame ontwikkeling. Bedrijven die volgens het C2C concept werken hebben als doel om de wereld beter achter te laten dan ze haar hebben aangetroffen. Met Cradle to Cradle onderneemt een organisatie van wieg tot wieg, waarbij een zogenaamde gesloten kringloop ontstaat die steeds tot een nieuwe uitgangspositie leidt, in plaats van ergens gewoon te eindigen met achterlating van veel afval en milieuschade. Zo wordt op een positieve manier meer bijgedragen dan wordt gebruikt en krijgt afval een ‘voedende’ taak in het geheel. Dit principe van creatief hergebruik staat ook bekend als upcyclen.

Meerwaarde met Cradle to Cradle

Cradle to Cradle is een innovatieve benadering die ervoor zorgt dat producten op een ecologisch en economisch niveau worden ontwikkeld om een sociale meerwaarde te hebben. Op deze manier worden producten onderdeel van een systeem dat de wereld verrijkt in plaats van verarmt. Hoe ziet dit er in de praktijk uit? Op ecologisch gebied worden biologische materialen gebruikt die afbreekbaar zijn zonder milieuschade aan te richten. Bovendien zijn de materialen, doordat geen gebruik wordt gemaakt van giftige stoffen, veilig om hergebruikt te worden.

Economisch gezien wordt een bedrijf dat werkt met het Cradle to Cradle concept in potentie winstgevender. Uit onderzoekt blijkt dat de kosten van een organisatie met het C2C principe dalen, en de opbrengsten stijgen omdat de waarde van de producten toeneemt. Dit vormt een zeer gezonde winstformule voor iedere bewuste ondernemer.

Het doel van C2C

Het werd eerder al even genoemd: het doel van Cradle to Cradle is om de wereld beter achter te laten dan zij werd aangetroffen. Met C2C wordt de biologische kringloop gesloten en kunnen veilige materialen met een gerust hart hergebruikt worden. Het C2C concept draagt op deze manier bij aan rechtvaardigheid, een gezond klimaat voor mens en dier, en een fijn product waar met plezier mee gewerkt wordt.

De bewuste ondernemer

Ondernemers die werken met het C2C concept proberen in hun ontwerpen op intelligente wijze gebruikt te maken van grondstoffen die niet schadelijk zijn, en voorkomen tijdens het productieproces dat er een menging van vreemde stoffen optreedt. Zo kunnen de materialen in hun biologische of technologische kringloop blijven bestaan. Dit is tevens ook de grootste uitdaging van het C2C concept: waar haal je materialen vandaan die samengevoegd kunnen worden, en hoe kunnen die ook nog eens samensmelten tot een nuttig en bruikbaar product? Heeft een ondernemer deze uitdaging getackeld, dan wordt tijdens het produceren van de producten verspilling van energie en grondstoffen actief tegen gegaan. Daarbij wordt er ook naar gestreefd om bij voorkeur gebruik te maken van lokale mogelijkheden. Zo wordt een markt gecreëerd waarin stoffen gebruikt kunnen blijven worden, en afval langzamerhand zou kunnen verdwijnen.

C2C steeds populairder

Aangetrokken door de duurzaamheidsprincipes én het rendement dat in het vooruitzicht wordt gesteld, gaan steeds meer grote retailers aan de slag met het C2C principe. Niet alleen grote merken in Europa en de Verenigde Staten, maar ook kleinere bedrijven zijn geïnteresseerd in dit ontwikkelingsconcept. Koploper in het C2C concept Nederland mag zich verheugen in de actieve belangstelling van landen die ‘stiekem’ de kunst willen afkijken. En dat is mooi, want uiteindelijk gaat het erom dat we gezamenlijk bijdragen aan een wereld waarin afval niet meer bestaat.

M+N Projecten

www. mnprojecten.nl

M+N Projecten in specialist op het gebied van duurzame zonwering voor kantoren en heeft na jaren van ontwikkeling een tweetal Cradle to Cradle unicums weten te behalen.

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.