Boschman: Markt voor halfgeleiders is volwassen

21 juni 2019 11:49

Boschman: Markt voor halfgeleiders is volwassen

Boschman Advanced Packaging Technology is een hightechbedrijf in Duiven en Singapore met klanten van over de hele wereld. Packaging, molding, sintering zijn termen die niet dagelijks voorbijkomen, maar wel bij Boschman. Het specialistische bedrijf houdt zich bezig met deze deelprocessen in de halfgeleiders industrie en met onderdelen voor de elektrische automotive industrie.

In 1987 begon vader en moeder Boschman samen met zoon Frank het bedrijf in Duiven. “Mijn vader vroeg of ik hem wilde helpen bij het opstarten van dit bedrijf. Ik twijfelde, maar zegde toe een jaar te helpen en daarna een heroverweging te maken. Ik ben nooit meer weggegaan”, vertelt Frank Boschman, CEO van de Advanced Packaging Technology group en managing director van Boschman Equipment. Broer Eef sloot 5 jaar later aan. Hij is de managing director van de Boschman Package Development and Assembly Services activities.

Ontwikkelingen in de markt

De klanten van Boschman zitten veelal in zuidoost Azië, Europa en de VS. “Vooral de ontwikkeling van elektrische auto’s in China gaat razendsnel. We richten ons op de nichemarkt. We produceren niet in hoge volumes, maar werken vaak samen met R&D-afdelingen van klanten aan het ontwikkelen van nieuwe producten. Daarom concurreren we ook niet op prijs, maar op kwaliteit”, aldus Frank Boschman. De markt van de halfgeleiders is de laatste jaren heel stabiel geworden en vertoond al lang niet meer de hoge pieken en diepen dalen van rond de eeuwwisseling. “Het semiconductor segment is volwassen en groeit gestaag door. De markt van elektrische auto’s maakt momenteel een sterke groei door”, stelt Frank Boschman. Volgens hem heeft het te maken met de toenemende behoefte aan energie, terwijl de fossiele brandstoffen langzaamaan uitgeput raken en met de behoefte aan schone lucht. “Vervuilende auto’s worden uit de stad geweerd. De stedelingen pikken het niet meer.”

Gemotiveerde technici

Door deze economische ontwikkelingen groeit Boschman stevig door. “Vandaag zijn drie nieuwe medewerkers aan de slag gegaan en op dit moment hebben we nog vier vacatures openstaan”, legt Frank Boschman uit. “We zijn continu op zoek naar gekwalificeerde mensen, met name mechanische engineers en elektrical software engineers op hbo- en wo-niveau en personeel op mbo-niveau voor in de toolshop, onze mechanische werkplaats.” Op dit moment werken er in totaal zo’n 70 techneuten bij Boschman, waarvan 45 in Duiven, naar volle tevredenheid. “Ik werk in een heel klein, leuk team”, vertelt Mike, senior package development engineer. “Het zijn leuke collega’s en we werken in een prettige informele sfeer.” Turan, micro assembly technician, vindt vooral de afwisseling in het werk leuk. “Wat ik ook als heel prettig ervaar is dat ik een zelfstandige rol heb en tegelijkertijd goed moet samenwerken met mijn collega’s”, zegt hij. Dennis is als global operations manager verantwoordelijk voor de toolshop, de afdeling waar gereedschappen en onderdelen voor machines worden gemaakt. “We werken hier met verschillende technieken zoals frezen, draadvonken en slijpen. We werken hier met gemotiveerde mensen die heel nauwkeurig te werk gaan, omdat we met minimale toleranties werken soms wel tot een duizendste millimeter. Onze mensen ondersteunen elkaar en je kunt met je vragen altijd terecht bij collega’s. We werken heel goed samen in dit bedrijf.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Boschman is altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe innovatieve processen en het ontwerpen van hightech machines en precisie tooling. “We zijn een relatief klein bedrijf met een platte organisatiestructuur, korte lijnen en een informele omgang”, verduidelijkt Eef Boschman. “Je hebt in dit bedrijf veel vrijheid en veel verantwoordelijkheid, maar we werken als team samen. Het samenwerken met alle disciplines is belangrijk voor onze tak van sport.”

Boschman Technologies B.V.
Stenograaf 3, 6921 EX Duiven
Telefoon: 026 - 319 49 00
E-mail: info@boschman.nl
www.boschman.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.