Bij Luzac College gaan ze uit van de potentie van de leerling

14 december 2021 08:38

Bij Luzac College gaan ze uit van de potentie van de leerling

Veel persoonlijke aandacht, kleine klassen, onderwijs op maat en bevlogen docenten. Dat zijn misschien de belangrijkste componenten van het succes van Luzac College. “Wij gaan uit van de potentie van de leerlingen”, zegt Heleen van Lieshout, rector van de Arnhemse vestiging.

Luzac College is gevestigd in een statig en monumentaal pand aan de Eusebiusbuitensingel. Het is voor Heleen van Lieshout sinds september de nieuwe werklocatie toen ze aantrad als rector van de Arnhemse vestiging van ‘de allerbeste school van Nederland’. Hoewel ze een commerciële achtergrond heeft, ligt haar hart in het onderwijs. Ze werkte voor onder meer Schoevers en Niesten School Services. “Ik vind het fantastisch om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen.”

Boven verwachting

Ze valt bij Luzac College met haar neus in de boter, want de ontwikkeling en de potentie van de leerlingen staan centraal en niet alleen het resultaat. “We kunnen maatwerk leveren vanwege de kleinschaligheid, en dat geeft een ander groot voordeel: we kunnen snel schakelen. Als je merkt dat iets niet werkt, kunnen we het roer snel omgooien. Dat lukt op een grote school met duizend leerlingen nauwelijks”, stelt Heleen van Lieshout. “Wij hebben die flexibiliteit om te kijken wat een leerling nodig heeft. En vaak levert die persoonlijke aandacht in dat ene gesprek of die bepaalde les net dat inzicht dat een leerling nodig heeft om zijn eigen potentie te ontdekken.” Door de persoonlijke aandacht en de flexibiliteit presteren de leerlingen vaak boven hun eigen verwachting, weet ze. “Als je doet wat het programma je voorschrijft, dan haal je met wat ups en downs je eindexamen. Door uit te gaan van hun potentie kunnen we van een zesje een zeven of een acht maken. Maar ook van een leerling die bijvoorbeeld een acht haalt voor economie willen we proberen naar een negen te brengen.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Heleen van Lieshout vindt dat school veel meer moet zijn dan een plek waar je naar lessen gaat en je vakken haalt. “School moet leuk zijn”, vertelt ze. “Wij zijn ook bezig om te zorgen dat een leerling klaar is voor de toekomst, want de overstap naar een universiteit is ontzettend groot. De studiekeuze, een andere manier van studeren, op kamers gaan wonen. Allemaal zaken waar wij ze op voorbereiden. Iedere leerling heeft een begeleider of mentor. Die gesprekken gaan niet alleen over school en met welke vakken ze moeite hebben. Gaandeweg hebben we het ook over wat ze willen bereiken en waar ze naar toe willen.” Iedere leerling, zo legde ze uit, heeft een eigen leerplan dat verder gaat dan alleen het lessenpakket. Bij Luzac staat het wereldbeeld en maatschappelijke betrokkenheid ook op de agenda. “Natuurlijk is het leuk om naar de Efteling te gaan, maar onze activiteiten zijn ook gericht op de maatschappelijke betrokkenheid. We bezoeken bijvoorbeeld een voedselbank. Ze ervaren dan wat het is om iets voor een ander te betekenen en dat is weer goed voor hun gevoel van eigenwaarde.” Heleen van Lieshout is nog op zoek naar relevante maatschappelijke projecten.

Bootcamps

Hebben kinderen de afgelopen corona-periode een achterstand opgelopen of niet? “Luzac wil kinderen die achterstanden hebben opgedaan helpen om bij te spijkeren. Die programma’s zijn niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor leerlingen die hier niet op school zitten. Dat kan voor een jaar, maar kan ook specifiek op maat. Bijvoorbeeld bij onze succesvolle bootcamps. Dan word je een hele zaterdag ondergedompeld in de wereld van wis- of natuurkunde, de lastige vakken. Na een dag bloeien de kinderen op en begrijpen ze de stof in een keer wel. Het kwartje moet vallen.” Ook hier gaat Luzac College uit van de potentie van de leerling. “Dat houdt de motivatie hoog en vergroot de kans op succes”, aldus Heleen van Lieshout.

Luzac College

Eusebiusbuitensingel 5
6828 HT Arnhem
Telefoon 026 - 442 35 44
www.luzac.nl

Tekst en fotografie: Dick Lesemam

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.