BEDRIJFSOPVOLGING EN EEN POSITIEF TOEKOMSTPERSPECTIEF

17 november 2016 13:12

BEDRIJFSOPVOLGING EN EEN  POSITIEF TOEKOMSTPERSPECTIEF

Het proces van opvolging van een bedrijf is een mooi moment om het verleden te evalueren en plannen te maken voor de toekomst. Ongetwijfeld heeft de opvolger zijn of haar eigen ideeën voor de toekomst. Een goed start van zo’n overname zou een gezamenlijke uitwerking van een businessplan voor de komende jaren zijn.

Een plan waarin de leerzame ervaringen van de overdrager uit het verleden worden meegenomen en de koers van de opvolger concreet wordt gemaakt. Denk aan valkuilen waar de overdragende ondernemer in het verleden uit is geklommen, hoe springt de opvolger daar overheen? Hoe heeft het bedrijf gefunctioneerd in tijden van economische neergang en hoe kan de opvolger zich hiertegen sterken en het bedrijf hiertegen beschermen als dit nog eens zou voorkomen? Wat zijn sterke kanten van de overdragende partij en heeft de opvolger ook deze competenties? Zo zijn er nog veel meer vragen te stellen en het zal lonen om hierin voldoende tijd te steken en de juiste adviseurs bij te betrekken. Mantel&Overtoom Notarissen helpt u hierbij graag op de goede weg.

Ook bedrijfsopvolging is samenwerking

Een goede verbinding tussen overdrager en opvolger is cruciaal. Samen hardop nadenken en hierover met elkaar discussiëren. Hoe eerlijker en opener de onderlinge communicatie is, des te groter zullen de positieve effecten op de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf zijn. Het is zeer waarschijnlijk dat de overdrager en de opvolger zich in verschillende fasen van hun levens bevinden. Een goede overname kan alleen tot stand komen op basis van onderlinge erkenning dat ontwikkelingen in het bedrijf, maar zeker ook in de privésfeer van de ondernemers, over en weer voor elkaar relevant zijn. De overdrager zal zich steeds meer ontvlechten uit het bedrijf en de rol van overnemer groeit waardoor deze een grotere betekenis krijgt. De overdrager zal moeten loslaten en de opvolger de ruimte geven. Juist in deze fase moet de opvolger niet de overdrager uit het oog verliezen, maar blijven communiceren over iedere te nemen stap. Zo’n traject gaat vaak met emoties gepaard, waarbij in de praktijk ook veelal de achterban een grote rol speelt. Het is belangrijk dat hier voldoende aandacht aan wordt besteed en men op positieve wijze met elkaar in gesprek blijft.

Waar begin je en wie doet wat?

Een overname is zowel op zakelijk als emotioneel vlak een grote overgang, daarom is het van belang om hiervoor voldoende tijd uit te trekken. Het begint bij een oriënterend gesprek gevolgd door het maken van het plan over de aanpak. Hierbij kan uw notaris, die van nature de rol van onafhankelijke adviseur heeft, u helpen. Bijvoorbeeld door eigen raadgevingen, maar ook bij het vinden van de juiste adviespartijen die passen bij uw soort bedrijf. Ons kantoor is door de jaren heen op vele verschillende wijzen betrokken geweest bij bedrijfsovernames. Kom gerust eens om de koffie om te bespreken wat wij voor u kunnen betekenen. «

 

Rinske Mantel en Aad Overtoom, Mantel&Overtoom Notarissen te Andijk en Benningbroek / www.mantelovertoom.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.