Baarden op kantoor: wat is de etiquette?

28 augustus 2020 14:07

Baarden op kantoor: wat is de etiquette?

De baard is weer helemaal in, getuige ook het feit dat er speciaal voor baarddragers een website bestaat als de DeBaard.nl. Steeds meer vooral jongere mannen laten een baard staan, soms subtiel maar soms ook zeer aanwezig. Het wordt gezien als hip en modieus, maar wordt daar in de zakenwereld net zo over gedacht? Wat is eigenlijk de etiquette voor baarden op kantoor? We bespreken het thema in dit artikel.

Afmeten aan de rest van het personeel

Eigenlijk is de manier waarop er naar een baard op kantoor gekeken wordt vooral ook afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. In een traditioneel bedrijf is men er zonder twijfel relatief streng op. Natuurlijk ben je zelf de baas over je gezicht, maar je wordt geacht representatief voor de dag te komen. Dat betekent dat er voor experimenten weinig ruimte is en voor statements ook niet. Je kunt het afmeten aan de collega’s om je heen. Hoe lopen die erbij? Zou jij de enige zijn met een opvallende baard, dan zie je er beter van af, want dan zal er relatief weinig draagvlak voor acceptatie zijn. Werk je echter in een jong en hip bedrijf, dan staat men juist open voor zaken die hip zijn, wat het geval is bij een opvallende baard. Met andere woorden: hip zijn moet je op de juiste plek doen.

Baard netjes verzorgen

Ook bedrijven waarbinnen de cultuur statements toestaat met betrekking tot het uiterlijk, zijn de mogelijkheden niet oneindig. Je bent representatief als je er hip uitziet met een baard binnen een jong en hip bedrijf, maar dat is geen vrijbrief voor een explosie aan gezichtshaar. Ook daar zal van een baarddrager verwacht worden dat hij er verzorgd uitziet. Dat betekent dat jouw baard netjes verzorgd en in toom gehouden moet worden. In het begin laat je dit nog het beste door een barbier doen, maar als je uiteindelijk een model hebt waar je bij blijft, dan kun je zelf met behulp van een baardtrimmer je baard netjes bijhouden. Op de DeBaard.nl vind je tips voor de aanschaf van de beste baardtrimmer voor jou. Ook vind je daar tips voor het verzorgen van de huid onder de baard. Dat is noodzakelijk, omdat deze anders droog wordt en gaat jeuken en schilferen. Dat staat niet verzorgd en is niet acceptabel op de werkvloer, waar je geacht wordt een representatief voorkomen te hebben.

Gebruik je vakantie voor het kweken van je baard

Wil je graag een mooie baard laten staan, maar moet je die eerst nog laten groeien? Dan is dat een project dat je het beste in je vakantie kunt starten. In de eerste fase zal haargroei namelijk voor jeuk aan je gezicht zorgen die zonder twijfel gaat veroorzaken dat je de hele dag door eraan gaat krabben. Dat is natuurlijk niet iets wat men op kantoor wil hoeven aan te zien, en terecht, want het staat onverzorgd. Daarom zou het ideaal zijn als je die fase in je vakantie kunt doorstaan, zodat je met een nette en gezonde baard naar het werk kunt.

Ongeschoren look

Wat doorgaans op kantoor niet acceptabel is, is de ongeschoren look. Dit omdat zo’n stoppelbaard niet een teken van uiterlijke verzorging is, maar juist van onverschilligheid. Het suggereert dat je geen zin had om je vanmorgen te scheren, en dat is niet hoe je in het zakenleven voor de dag moet willen komen. De kans dat je er opmerkingen over gaat krijgen, is zeker aanwezig als het vaker voorkomt. Natuurlijk kun je er weinig aan doen als je zoals Ruud Lubbers een five o’clock shadow hebt, waarbij je ongeacht of je je ’s ochtends geschoren hebt later op de dag al een stoppelbaard hebt. Dat zal niemand je dan ook kwalijk nemen.

Geen toestemming vragen

Moet je dan met je baas gaan overleggen of je een baard kunt laten staan? Nee, want daarmee geef je je autonomie over je eigen lichaam uit handen én je geeft je baas de gelegenheid om er ‘nee’ tegen te zeggen. Uiteindelijk is het jouw uiterlijk, en daar ga je in de basis zelf over. Als een baard bij jou hoort, dan is dat zo, en als daar geen ruimte voor is waar jij werkt, dan zit je misschien op de verkeerde plek.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.