Almeloos bedrijf innoveert met rotatiegieten/rotomoulding

6 oktober 2023 12:06

Almeloos bedrijf innoveert met rotatiegieten/rotomoulding

Het groeiend aantal bedrijven in Nederland zorgt ervoor dat bestaande bedrijven nieuwe wegen inslaan om zo te blijven innoveren met oog op de toekomst en met oog op de (potentiële) klant. Neem bijvoorbeeld het Almelose bedrijf Pentas Moulding B.V., een toonaangevend bedrijf in Europa dat bekend staat om de productie van kunststof producten door rotatiegieten, ook wel rotomoulding genoemd.

Zij bundelen momenteel de krachten met WORKNC en het CADCAM-systeem van bedrijf Produsoft dat speciaal ontwikkeld is voor het vereenvoudigen en versnellen van de programmering van complexe onderdelen binnen het bedrijf. We vertellen je er in dit artikel meer over.

WORKNC software: wat is dat precies?

Een samenwerking zoals deze is bijzonder, maar zeker niet zomaar uit de lucht gegrepen. WORKNC betreft namelijk 'best-of-breed' CAM-software die het mogelijk maakt om automatische bewerkingen uit te voeren. Ook biedt de software een breed scala aan meerdere soorten assige bewerkingen, zoals 2-assige, 3-assige, 3+2-assige en 5-assige bewerkingen. Het grote voordeel hiervan zit hem in de productietijden die korter worden, waarbij een hogere afwerkingskwaliteit wordt gerealiseerd. Voor Pentas Moulding is met name het 5-assig CADCAM-systeem interessant, omdat dit speciaal ontworpen is om complexe onderdelen eenvoudiger te maken.

Daarnaast speelt de software een belangrijke rol in de productie van zogeheten complexe rotatiegietmatrijzen op de nieuwe 5-assige FOOKE Linear 411 Endura. Dat is een langbedfreesmachine die ontworpen is voor het hoogwaardig verzagen van aluminium en composieten profielstructuurelementen. Binnen een bedrijf als Pentas Moulding is dat een onmisbare toepassing. Pentas beschikt bijvoorbeeld over 11 rotatiegietmachines en 8 freesmachines waarbij dergelijke software ontzettend goed van pas komt. Des te sneller en eenvoudiger de productie gaat, des te beter dat voor de ontwikkeling van het bedrijf én de klant is. In een groeiende ondernemersmarkt kan Pentas Moulding zo alsnog onderscheiden.

Samenwerking Pentas Moulding en Produsoft is bijzonder

Pentas Moulding is een bedrijf dat overigens al jarenlang bezig is met innoveren. Dat maakt deze samenwerking des te unieker, omdat rotatiegieters normaal gesproken niet over de faciliteiten beschikken om matrijzen, waarmee materialen in een bepaalde vorm worden gebracht, binnen het eigen bedrijf te produceren. Bij Pentas Moulding is dat wel het geval; zij hebben 20 jaar geleden al besloten om deze bijzondere service aan te bieden. Dat deden ze toentertijd om de volgende redenen:

  • Hogere kwaliteit van productie en matrijzen. Omdat Pentas de matrijzen zelf produceert én gebruikt, weten ze precies wat er nodig is om écht goede matrijzen te maken. 
  • Daarnaast biedt een dergelijke service de mogelijkheid om sneller te schakelen en aan te passen aan eventueel omstandigheden die veranderen. Dat komt omdat je alles onder één dak hebt en dus niet afhankelijk bent van andere bedrijven.
  • Daar komt eveneens een stukje onafhankelijkheid bij kijken. Wanneer je de productie van matrijzen in eigen huis produceert, heb je de volledige controle over de supply chain. Dat zorgt voor een lager risico, omdat je alles zo dichtbij houdt.

Hierbij biedt de samenwerking nog meer meerwaarde op een toch al kwalitatieve en stevige basis. WORKNC is namelijk een systeem dat ontzettend snel berekeningen kan maken voor zowel kleine als grote onderdelen. Dat is ideaal voor het programmeren van zeer complexe en grote matrijsdelen en modellen. Het geheel is uiterst betrouwbaar en efficiënt en kan de toch al sterke basis van het bedrijf daarmee alleen maar nóg sterker maken.

Bedrijfsinnovatie is nodig in markt met groeiend aanbod

Bovenstaande redenen zorgden ervoor dat Pentas Moulding zowel lokaal als landelijk én internationaal een belangrijke speler is geworden binnen de branche. Dat kan een hele goede les zijn voor bedrijven die nog niet zoveel jaren actief zijn. Innoveren is namelijk een belangrijk onderdeel voor iedere organisatie die wil groeien in de huidige economie in Nederland en misschien wel ver daarbuiten. De wereld is immers constant in beweging; als ondernemer heb je eigenlijk geen andere keuze dan je aan te passen aan deze veranderende omgeving. En weet je wat? Je hoeft echt geen hightechbedrijf te hebben om te kunnen innoveren. Kijk maar eens naar de onderstaande tips die je waarschijnlijk wel kunt toepassen binnen je eigen onderneming.

  • Blijf je onderscheiden van de rest door stappen te zetten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan zoals een bedrijf zoals Pentas Moulding bijvoorbeeld doet. Om aantrekkelijk te blijven voor je (potentiële) klant moet je opvallen en dus innoveren. 
  • Houd je concurrentie altijd goed in de gaten. Hoe scoren zij en wat doen zij om op te vallen? 
  • Werk samen met de juiste mensen met een positieve instelling en goede ideeën. Denk aan mensen die echt iets kunnen betekenen voor je bedrijf. Met het huidige personeelstekort is het misschien lastig om écht goede werknemers te vinden, maar die lopen zeker ergens rond. Geef je zoektocht dus niet meteen op.
  • Tot slot: durf stappen te zetten, durf te proberen. Wanneer je de tijd, ruimte en het geld hebt, is er eigenlijk weinig dat je tegenhoudt om nieuwe dingen te proberen.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.