Advies en training over loopbaan- en scholingsmogelijkheden

6 juli 2021 12:07

Advies en training over loopbaan- en scholingsmogelijkheden

Leerwerkloket Rijk van Nijmegen

Het Leerwerkloket adviseert en ondersteunt iedereen vanaf 16 jaar over leren en werken: werkgevers, werknemers, werkzoekenden, scholieren en studenten. De visie achter het Leerwerkloket is die van Leven Lang Ontwikkelen.

De arbeidsmarkt verandert voortdurend en snel. Dé manier om de vraag van werkgevers en de opleiding van toekomstige werknemers op een goede manier op elkaar af te stemmen is dat mensen zich blijven ontwikkelen. De mogelijkheden hiervoor organiseren en realiseren is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgevers, werknemers en beroepsopleidingen. Aldus Leven Lang Ontwikkelen in een notendop.

Vanuit die gedachte om de discrepantie tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te bestrijden ontstond bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het programma Leren en Werken. Het was de aanzet tot onder meer de oprichting van een landelijk dekkend netwerk van regionale Leerwerkloketten in 2005. Sindsdien ondersteunt en financiert uitvoeringsorganisatie UWV, in opdracht van SZW, het Landelijk Team Werkloketten. In de regio wordt elk leerwerkloket aanvullend gefinancierd door drie partners: Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, het UWV en het ROC. In 2019 is het programma Leren en Werken verbreed tot Leven Lang Ontwikkelen. De organisatie, de taakverdeling en de opdracht bleven als voorheen.

Onafhankelijk

“Gefinancierd door betekent in dit geval niet afhankelijk van”, beklemtoont Marian Boumans, sinds 2017 coördinator van het Leerwerkloket Rijk van Nijmegen. “Het advies dat we geven is onafhankelijk en gericht op de situatie op de regionale arbeidsmarkt. We zijn geen verlengstuk van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, het UWV of het ROC. Uiteraard zitten we wel met elkaar om tafel en hebben we structureel contact over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en hoe we daar op een goede manier sturing en ondersteuning bij kunnen bieden aan werkgevers en (toekomstige) werknemers.

” Nederland telt 35 arbeidsmarktregio’s en elke regio heeft een eigen Leerwerkloket. In de regio Rijk van Nijmegen betekent het dat het Leerwerkloket actief is in zeven gemeenten. Het loket wordt bemenst door zes loopbaanadviseurs, afkomstig van de partnerorganisaties, en een administratieve ondersteuner. “We richten ons op iedereen van 16 jaar en ouder. Zowel individuen als groepen. Onze ondersteuning en advies is altijd maatwerk. We fungeren als aanjager en ondersteuner bij het opzetten van leerwerktrajecten samen met onze partners en ondernemers.”

“Uitgangspunt is waar ‘staat’ iemand wat betreft zijn of haar loopbaan, welke opleiding heeft de persoon afgerond of volgt hij/zij momenteel, wat zijn de ambities, hoe en waar kan iemand vanaf dat punt aanhaken of instromen bij een opleiding of werkplek, welke regelingen zijn er ter ondersteuning. Aan de ‘vraagkant’ kunnen we werkgevers ondersteunen binnen het concept van Leven Lang Ontwikkelen met advies op maat over scholing en ontwikkeling van personeel, het verschaffen van inzicht in trends in de regionale scholings- en arbeidsmarkt en het informeren over financiële regelingen omtrent leren en werken.”

Brugfunctie

Beroepsopleidingen richten hun studies flexibeler en breder in zonder concessies te doen aan vakinhoudelijke kennis en vaardigheden. Werkgevers in steeds meer sectoren zitten ernstig verlegen om vakkrachten en zoeken naar wegen om mensen te vinden. Zowel aan de aanbod- als aan de vraagkant is er urgentie en erkenning dat het anders moet. Het Leerwerkloket vervult een brugfunctie in het verbinden van vraag en aanbod.

Sinds Covid-19 is er extra dynamiek ontstaan. “Vanaf de zomer van 2020 meldden zich bij ons met name flexwerkers uit sectoren die wegens de Coronamaatregelen werden stilgelegd, zoals de horeca”, schetst Marian Boumans. “Deze mensen wilden uitwijken naar sectoren die wel konden doorwerken en waar men om personeel zat te springen. Ook zzp’ers die ander werk zochten hebben we kunnen helpen met scholings- en loopbaanadvies en het helpen bij de toekenning van transitievouchers voor omscholing. Het leerwerkloket kreeg hierdoor een prominente rol en een ‘gezicht’ voor mensen op zoek naar werk.”

Startpunt

“Wij zijn geen verwijzers die mensen enkel van A naar B sturen. We zijn het startpunt voor alle vragen over werken en leren in onze regio.” Marian Boumans geeft aan wat dat zoal inhoudt: “Onze adviseurs voeren loopbaan- en arbeidsmarktadviesgesprekken, ze nemen competentietesten af, en geven arbeidsmarktgericht scholingsadvies.

Marian Boumans: “Het Leerwerkloket biedt onafhankelijk loopbaan- en scholingsadvies, is kosteloos en vrijwillig toegankelijk voor iedereen vanaf 16 jaar.”

Allemaal voorbeelden van individuele begeleiding. Daarnaast bieden we groepsgewijze trainingstrajecten zoals ‘van wens naar werkelijkheid’ en ‘van plan naar actie’, waarin deelnemers hun ideeën toetsen aan hun mogelijkheden en hoe ze daar concreet vorm aan kunnen geven. Groepstrajecten hebben een eigen dynamiek, waarbij we zien dat mensen elkaar gaan helpen en elkaars netwerk inschakelen.”

“Ook ondersteunen we bij het tot stand komen van regionale leerwerktrajecten met ondernemers. We hebben korte lijnen naar het onderwijs, onze partners, de lokale overheden en regionale organisaties. Ons netwerk beperkt zich niet tot onze kernpartners. Zeker wij verwijzen naar het ROC, maar ook naar andere opleidingen. Denk aan interne bedrijfsopleidingen, deeltijd opleidingen, branche erkende opleidingen voor mensen met of zonder startkwalificatie maar ook cursussen, bij- en omscholingstrajecten.”

Dichtbij

“Het Leerwerkloket heeft haar vaste locatie aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen, maar we willen ook naar de mensen toe, werken dichtbij de klant. Dat kan bijvoorbeeld vanuit de bibliotheek zijn of een wijkcentrum.”

Het leerwerkloket geeft niet alleen onafhankelijk advies aan iedereen vanaf 16 jaar toegankelijk, het is ook kosteloos en vrijwillig. “We gaan uit van de intrinsieke motivatie van de mensen die bij ons aankloppen. Wij helpen, maar onze ‘klanten’ moeten zelf stappen zetten om hun kansen en mogelijkheden te verkennen en vorm te geven.”

Contact

De arbeidsmarktmaatregelen wegens Covid-19 hebben het Leerwerkloket prominenter in beeld gebracht bij burgers en doorverwijzers. “Werkgevers vragen zich misschien af, kunnen we rechtstreeks aankloppen bij het Leerwerkloket? Ja dat kunnen ze, maar meestal loopt het contact via de professionals van de participerende partijen die directe contacten met ondernemers hebben.”

“Werkgevers die hun personeel willen laten bijscholen, die willen weten hoe ze aan goede mensen kunnen komen of die andere vragen gerelateerd aan de arbeidsmarkt hebben, roep ik op: aarzel niet. Neem contact op via de professionals in dienst bij onze vaste partners, of rechtstreeks met ons.”

Leerwerkloket Rijk van Nijmegen

Nieuwe Dukenburgseweg 21a

6534 AD Nijmegen

Email: rijkvannijmegen@leerwerkloket.nl

www.rijkvannijmegen.lerenenwerken.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.