Aandachtspunten bij het opstellen van bitcoinfacturen

23 augustus 2019 11:03

Aandachtspunten bij het opstellen van bitcoinfacturen

Net zoals je een factuur kan opstellen in dollars of IJslandse kronen, kan je ook het bedrag in bitcoin factureren. Zo’n bitcoinfactuur kent echter een aantal aandachtspunten die vooral betrekking hebben op het volatiel karakter ervan. Vooral met betalingstermijnen is het toch opletten geblazen. Daarom lichten we hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten toe.

Enkel geschikt bij heel korte betaaltermijnen?

Bitcoin heeft een volatiel karakter. Soms stijgt of daalt de koerswaarde op enkele dagen tijd met ruim 10%. Ken je een betaaltermijn van dertig dagen toe? Dan weet je eigenlijk nooit hoeveel je zal ontvangen. Dat is ook bij andere internationaal erkende valuta het geval, maar deze zijn doorgaans toch een stuk minder volatiel.

Enkel bij heel korte betaaltermijnen of bij vooruitbetalingen kan je overwegen om het bedrag in bitcoins te formuleren. Denk hierbij aan een betaaltermijn van één tot drie dagen. Vergeet dan uiteraard niet om jouw factuur en algemene voorwaarden aan te passen, opdat de bitcoins op de juiste wallet terechtkomen.

Maak vooral goede afspraken

Wil dat dan zeggen dat bitcoinfacturen geen optie zijn bij een langere betaaltermijn? Zeker niet. Maar dan moet je wel de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. Daarom filter je het koersrisico uit de transactie. Hiervoor reken je onder andere op jouw algemene voorwaarden.

Zo kan je in jouw algemene voorwaarden opnemen dat het gefactureerd bedrag moet worden aangepast in functie van de koerswaarde. Op jouw factuur neem je dan de koers van de factuurdatum op. Bovendien moet je in jouw algemene voorwaarden ook duidelijkheid verschaffen over de berekening van die koerswaarde. Eventueel kan je wel een bepaalde marge openlaten. Bij een stijging of daling van enkele procentpunten moet de klant dan niet aan het rekenen.

In de praktijk is dat echter een veel te omslachtige en weinig klantvriendelijke methode. Beter is het dan om het bedrag in euro te formuleren en de klant de mogelijkheid te bieden om met bitcoin te betalen. Dan is bitcoin slechts een extra betaalmiddel en hoeven klanten die er niet mee vertrouwd zijn zich niet inlaten met het kopen van bitcoins. Ook dan schep je best duidelijkheid over het omrekenen naar de dagkoerswaarde. Nog beter is het werken met een speciale betalingsprovider waarbij de klant zelf zijn betaalmethode kiest, maar waarbij jij wel bitcoins ontvangt. De betalingsprovider Bitcoinkassa wordt in Nederland vaak gebruikt.

Problematiek bij het afdwingen van de betaling

Naast bovenstaande praktische kopzorgen, is het nog maar de vraag in welke mate een bitcoinvordering afdwingbaar is. Het klopt dat een bitcoinvordering in een faillissement kan resulteren of dat de rechter de betaling kan opleggen, maar in de praktijk is een beslag op bitcoins praktisch onmogelijk. Het beslag beperkt zich immers tot de beveiligde wallet. En zonder wachtwoord kan niemand aan de bitcoins die zich in die wallet bevinden. Dan is het maar hopen op de welwillendheid van jouw schuldenaar, want je kan niet even naar het hoofdkwartier van Bitcoin bellen…

Wil je jouw vordering laten vereffenen? Dan zal je toch nog steeds met een klassiek geldbedrag tevreden moeten zijn, waarna je gewoon zelf jouw bitcoins kan kopen. Waarom dan niet gewoon een klassieke factuur opstellen? Dat zal altijd wel een raadsel blijven.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.