5 verzekeringen die handig zijn voor startende ondernemers

19 december 2022 09:00

5 verzekeringen die handig zijn voor startende ondernemers

Er zijn steeds meer startende ondernemers in Nederland te vinden, blijkt uit een KVK Trendrapport van afgelopen september. Als beginnende ondernemer moet je weten dat er een aantal verzekeringen is dat handig is om te hebben.

Je bent behalve het hebben van een ziektekostenverzekering niet verplicht om andere verzekeringen af te nemen. Maar: het is toch wel fijn om te weten dat je bijvoorbeeld verzekerd bent tegen materiële schade of tegen cyberaanvallen. In dit artikel bespreken we 5 verzekeringen met je die handig zijn voor starters.

1. Kies voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het is afhankelijk van de branche waarin je werkt of een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering handig is, maar zolang je werkt met mensen zoals klanten is het aan te raden om voor zo'n verzekering te gaan. Deze verzekering dekt namelijk diverse vormen van schade die je zakelijk aanricht. Denk aan schade aan spullen, zoals een laptop van een klant, maar ook aan schade bij verwonding of schade die indirect door een ongeluk ontstaat. Op WA.nl lees je meer over wettelijke aansprakelijkheid bij je eigen bedrijf.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt verplicht

Een verzekering die voor nu zeker aan te raden is en die naar alle verwachting in de toekomst verplicht gaat worden is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering zorgt ervoor dat je wanneer je ziek bent of een ongeluk hebt gehad en je niet kunt werken je alsnog (een deel van) je inkomen krijgt. Natuurlijk doe je er alles aan om niet arbeidsongeschikt te raken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje dus wees goed voorbereid met een AOV.

3. Cyberverzekering dekt kosten van cyberaanval

Een redelijk nieuwe verzekering die handig kan zijn voor starters en ondernemers is de zogeheten cyberverzekering. Deze verzekering beschermt je tegen de kosten die je moet maken wanneer je bijvoorbeeld slachtoffer wordt van een cyberaanval. Het is goed om te weten dat een cyberverzekering in dat geval voornamelijk de bedrijfsschade dekt. Denk aan schade die een klant oploopt door jouw cyberaanval en aan eventuele kosten van externe hulp bij zo'n aanval. Voorkom cyber attacks door actief aan de slag te gaan met je digitale beveiliging.

4. Rechtsbijstandsverzekering voor juridische ondersteuning

Net als in het gewone dagelijkse leven kun je tijdens je werk te maken krijgen met ruzies, wanbetalers en ontevreden mensen. Als zelfstandig ondernemer kan het bijvoorbeeld eens voorkomen dat een klant of opdrachtgever weigert te betalen, terwijl je wel recht hebt op dat geld. In dat geval is een rechtsbijstandsverzekering prettig om te hebben, omdat je die in kunt zetten voor professionele juridische hulp. De kosten voor juridisch advies of eventueel zelfs gerechtskosten worden hierbij gedekt.

5. Eigen kantoor? Ga voor opstal- en inventarisverzekering

Tot slot is het goed om te weten dat wanneer je je eigen kantoor of bedrijfspand hebt je een dergelijk pand kunt verzekeren met een opstal- en inventarisverzekering. Mocht er brand ontstaan of mocht er iemand inbreken en heb je daardoor schade of missen er spullen dan worden de kosten daarvoor gedekt door een opstal- en inventarisverzekering (een zakelijke inboedelverzekering). Zoek goed uit welke dekking je wel of niet nodig hebt om niet onnodig te veel te betalen voor dergelijke verzekeringen. Zo is bij werken vanuit huis een particuliere inboedelverzekering vaak al voldoende.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.