5 belangrijkste nieuwe dentale technologieën

7 augustus 2023 09:14

5 belangrijkste nieuwe dentale technologieën

Als je tandarts bent, ben je soms op zoek naar de best mogelijke manieren om je patiënten zorg te bieden. Het is belangrijk om als tandarts op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de tandheelkunde. Daarom bespreken we in deze blog nieuwe dentale technologieën waarvan je zeker op de hoogte moet zijn. We bespreken verschillende soorten tandartsapparatuur, zodat je je patiënten de beste zorg kunt bieden.

1.3D-printers

3D-printers kennen we al een tijdje, maar deze ontwikkeling is nu ook steeds populairder in de tandheelkundige industrie. Je maakt hiermee bijvoorbeeld kronen en protheses, zodat dat er laboratoriumwerk aan te pas komt. Dit bespaart veel tijd en geld en maakt het proces van het maken een stuk nauwkeuriger.

2.Intraorale scanners

De tweede nieuwe dentale technologie zijn intraorale scanners. Deze maken binnen een mum van tijd digitale afdrukken van de mond. Dit is een stuk comfortabeler dan het bekende ‘happen’. Daarnaast is het ook een stuk effectiever voor de tandarts. Een groot voordeel is dat deze scanners erg nauwkeurig zijn, de snelheid en dat het realtime visualisatie biedt, ten opzichte van traditionele afdrukken. Hiermee zien tandartsen goed of tanden scheef staan en de patiënt een beugel moet of andere complicaties, zoals gaatjes.

3.Digitaal foto’s maken

Zoals je misschien weet zijn er veel verschillende soorten tandarts apparatuur wat door de loop der jaren heen verandert. Zo ook het maken van foto’s, wat tegenwoordig digitaal gebeurt. De voordelen hiervan zijn enorm, van het minimaliseren van stralingsblootstelling tot het verkrijgen van een perfect beeld zonder vervorming. Digitale sensors zijn duurder dan röntgenfilms, maar op de lange termijn zijn er veel kostenbesparingen en efficiëntievoordelen.

4.CEREC

CEREC is een CAD/CAM-systeem (Computer-Aided Design / Computer-Aided Manufacturing) dat tandartsen gebruiken om kronen ter plaatse in de praktijk te maken. CEREC is ontstaan met als doel een kronenbehandeling efficiënter te maken, zodat de patiënt niet langer wekenlang met een tijdelijke kroon hoeft te leven. Hierbij maakt CEREC gebruik van 3D-technologie om een digitale scan van de mond van een patiënt te maken.

5.Laser tandheelkunde

Met laser tandheelkunde voert een tandarts verschillende procedures uit, zonder dat er een scalpel aan te pas komt. Lasers worden meestal gebruikt om zacht weefsel te snijden of bijvoorbeeld stolling te bevorderen en wonden te genezen. De doordringbaarheid en precisie van lasers zijn veel beter dan die van traditionele tandheelkundige gereedschappen, waardoor de kans op beschadiging van nabijgelegen gebieden minimaal is. Lasers zijn daardoor een waardevolle aanvulling op het assortiment gereedschappen van de tandarts.

Als tandarts is het belangrijk om up-to-date te blijven, en nieuwe technologieën zijn daarvoor een geweldige bron. Door de genoemde nieuwe technologieën te volgen, bied je jouw patiënten de beste zorg.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.