3 tips voor het managen van je financiën in het nieuwe jaar

5 januari 2022 12:14

3 tips voor het managen van je financiën in het nieuwe jaar

Het jaar is weer van start gegaan en dat betekent: werk aan de winkel! Wil jij graag een sterke start maken met je onderneming? In dit artikel geven we 3 tips voor het managen van je financiën in het nieuwe jaar.

1. Boekjaar afsluiten

Voor veel ondernemers betekent 1 januari niet alleen het eind van een kalenderjaar, maar ook het aflopen van het financiële jaar. Dat betekent dat het weer tijd is voor de administratie. Een klusje dat de meesten van ons niet bovenaan de lijst van favorieten hebben staan, maar dat wel gaat helpen orde te scheppen in je boekhouding en financiën.

Zorg er meteen voor dat je alle in- en verkoopfacturen van het vorige kwartaal netjes verwerkt en natuurlijk de aangifte omzetbelasting in orde maakt. Deze moet vóór 31 januari ingediend en betaald zijn. Zet meteen vast de deadlines voor de volgende aangiften in je agenda. Denk ook vast na over het (laten) opstellen van je jaarcijfers. Zeker voor grotere ondernemingen een must om klaar te hebben liggen.

2. Wijzigingen in financiële wet- en regelgeving

Per 1 januari verandert er een aantal zaken op het gebied van (financiële) wet- en regelgeving. Dit kan impact hebben op je onderneming en ook op je financiële situatie. Niet alle wijzigingen zijn voor iedereen interessant, maar je kunt je als ondernemer in ieder geval inlezen in de nieuwe wet- en regelgeving voor jouw vakgebied.

Belangrijke wijzigingen voor dit jaar zijn onder andere:

  • De zelfstandigenaftrek gaat omlaag
  • De Milieu-investeringsaftrek (MIA) gaat omhoog
  • Stijging van het wettelijk minimumloon
  • Ondernemers krijgen belastingvrijstelling voor de TVL en TOGS
  • Afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) makkelijker aan te vragen

Kijk voor alle wijzigingen op de sites van de KvK en de Belastingdienst.

3. Cashflow managen

Één van de belangrijkste zaken bij het managen van je financiën is cashflow. Of je nu wil groeien, investeren of juist continuïteit wil behouden: een gezonde cashflow is de sleutel. Bij het managen van een gezonde cashflow kan wat extra hulp soms welkom zijn. Om een dipje in omzet te overbruggen, om extra te investeren of om een werkkapitaalbuffer te creëren.

Ben je benieuwd naar de opties? Wij helpen je geheel kosteloos met het vergelijken van jouw mogelijkheden!

Naar alle berichten van Funding Options terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.