10 tips om productiever te zijn als beginnend zzp'er

16 mei 2023 13:44

10 tips om productiever te zijn als beginnend zzp'er

Als beginnend zzp'er is het van cruciaal belang om zo productief mogelijk te zijn. Je hebt immers geen baas die je vertelt wat je moet doen en hoe je het moet doen. Het is aan jou om zelf de touwtjes in handen te nemen en je tijd efficiënt te gebruiken. Hier zijn 10 tips om je te helpen productiever te zijn als beginnend zzp'er.

Maak een dagelijkse to-do lijst

Een dagelijkse to-do lijst maken is een van de eenvoudigste manieren om je productiviteit te verhogen. Maak de avond voordat je begint met werken een lijst van alle taken die je de volgende dag moet doen. Dit zorgt ervoor dat je je dag beter kunt plannen en je jezelf niet laat afleiden door andere taken.

Werk ergonomisch

Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingericht. Dit betekent dat je zitpositie goed is, je beeldscherm op de juiste hoogte staat en je toetsenbord en muis binnen handbereik zijn. Ergonomisch werken vermindert de kans op blessures en maakt het mogelijk om langer achter elkaar te werken. Dit kun je doen met een zit sta bureau en/of ergonomische bureaustoel

Gebruik tools voor projectmanagement

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor alle projecten die je onderneemt. Het kan lastig zijn om overzicht te houden op alle taken die hierbij komen kijken. Maak gebruik van projectmanagementtools om je te helpen bij het organiseren van je projecten en het bijhouden van deadlines.

Stel prioriteiten

Niet alle taken zijn even belangrijk. Stel daarom prioriteiten en focus je op de taken die het belangrijkst zijn. Hierdoor voorkom je dat je je tijd verspilt aan onbelangrijke taken.

Werk met deadlines

Stel deadlines voor jezelf en zorg ervoor dat je deze haalt. Dit helpt je om je werk beter te plannen en zorgt ervoor dat je minder snel een achterstand oploopt.

Houd je administratie bij

Het bijhouden van je administratie kan tijdrovend zijn. Overweeg daarom om een boekhouder in te schakelen om je hierbij te helpen. Hierdoor bespaar je tijd en kun je je richten op andere belangrijke taken.

Neem pauzes

Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken. Hierdoor kun je even ontspannen en kom je weer fris terug bij je werk. Plan pauzes in je dagelijkse to-do lijst zodat je ze niet vergeet. 

Werk in blokken

Voor veel mensen is het fijner om te werken in blokken. Werk bijvoorbeeld 50 minuten en neem daarna een pauze van 10 minuten. Deze techniek staat bekend als de Pomodoro-techniek en kan je helpen om gefocust te blijven en je tijd efficiënt te gebruiken.

Houd je werkplek opgeruimd

Een opgeruimde werkplek zorgt voor minder afleiding en maakt het makkelijker om georganiseerd te werken. Zorg ervoor dat je werkplek altijd opgeruimd is en dat je alleen de benodigde spullen bij de hand hebt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.