Digitale track and trace

8 september 2020 10:20

Digitale track and trace

De groei van  de capaciteit van de emailprogramma’s houdt geen gelijke tred met die van de digitale bestanden die moeten worden verstuurd. Dat stelt bedrijven steeds vaker voor problemen. Hoe verstuur je grote bestanden snel maar ook veilig?

Toen Napoleon in 1806 zijn eerste kind bleek te hebben verwekt was dat sensationeel nieuws. Voor de keizer zelf, omdat hij ervan overtuigd was geraakt onvruchtbaar te zijn, maar ook voor de keizerin, die de bui van een echtscheiding al zag hangen. Napoleon moest dus in het diepste geheim op de hoogte worden gebracht. Dat gebeurde door een brief die werd verzegeld met lak en een koerier die te paard van Parijs naar Polen reisde. Al te lang bleef het bestaan van de bastaardzoon geen geheim, maar dat lag aan de roddelende zusters van de keizer en niet aan de postbezorging. De koerier was uitgeput toen hij aankwam, en zijn paard overleefde de tocht niet. De brief deed echter wat ze beloofde: ze was for your eyes only, maar dan natuurlijk in het Frans.

Wat gebeurt er ‘onderweg’?

En net dat vertrouwelijke staat in ons digitale tijdperk onder druk. Hackers breken in computerbestanden, trollen interfereren in online conversaties en geheime diensten luisteren mee. Je eigen bedrijfsnetwerk kun je tot de tanden beveiligen maar wat gebeurt er ‘onderweg’, wanneer je bestanden over de virtuele snelweg naar zakelijke contacten stuurt? Daar heb je geen controle over. Voor kleinere berichten hebben we daarvoor inmiddels ook een oplossing: de end-to-end encryptie, zoals met name WhatsApp die toepast. Bij de zender en bij de ontvanger is de boodschap in normale (beeld)taal te lezen, maar daartussen is ze mumbo jumbo, ofwel ‘onbegrijpelijke onzin’. Een geheimtaal, een onbreekbare code, iets waar Napoleon het zonder moest stellen. Maar helaas is die encryptie geen standaard wanneer het om de verzending van grotere bestanden gaat.

Maximum capaciteit

Grotere bestanden – naarmate we verder digitaliseren hebben we er als bedrijf steeds meer van. Contracten, bouwplannen, fotoalbums, productpresentaties en -specificaties , ze worden tegenwoordig geconverteerd van papier naar PDF. Dat bewaart makkelijker in de cloud en dat verstuurt ook simpeler naar de leverancier, klant, aannemer, detacheerder of wie het document ook nodig heeft. Denkt u. Helaas houdt de groei van de capaciteit van onze mailprogramma’s geen gelijke tred met die van onze digitale bestanden. Hoe krijgt u die bij uw relatie als het mailprogramma aangeeft dat de maximum capaciteit voor een bijlage overschreden is? Zelf brengen is geen optie, een koeriersbedrijf inschakelen veel te duur. De tijd dat er een man met een attachékoffertje in het vliegtuig stapte, is definitief voorbij, hoewel ze in Mission Impossible nog wel eens een acteur een USB stick in een holle kies durven implanteren.

Verzegeld

Nee, wat u zoekt is een combinatie van de betrouwbaarheid van de koerier, de snelheid van de digitale snelweg en de transparantie van de pakjesbezorging.  Digitale track and trace, waarom zou dat niet mogelijk zijn? Oh ja, en met het ouderwetse zegel waarmee de adellijke heren hun geheimzinnige epistels afstempelden, zodat geen enkele dienaar het zou wagen de enveloppe onderweg te openen. Een echte elektronische handtekening. En vanzelfsprekend end to end encryptie. Kan dat er ook nog bij? En liefst dat dit geheel dan natuurlijk geleverd wordt voor het spreekwoordelijke prikkie.

Voor een vast bedrag

Het kan niet anders of dat is teveel van het goede, maar in onze digitale eeuw is de weg van wens tot technische werkelijkheid een stuk korter geworden. De mogelijkheid om grote bestanden te versturen, snel, gepersonaliseerd en volkomen veilig, bestaat. Nu al. En ook dat spreekwoordelijke prikkie is werkelijkheid, want als klant betaal je per maand een schappelijk en vast bedrag. Afhankelijk van de gewenste capaciteit kies je voor een abonnement type personenwagen, vrachtwagen of tank.

Volg op het scherm

Ook voor Napoleon Bonaparte zou dit ideaal zijn geweest. Toen hij in Polen juichend het nieuws van zijn eerste bastaardzoon ontving was hij namelijk de toekomstige moeder van de tweede aan het verleiden. Later volgde nog een dochter en toen hij dan toch gescheiden was een officiële zoon en erfgenaam.  Maar de toekomst pakte anders uit. Napoleon belandde op Sint Helena, een eiland in het diepe zuiden van de Atlantische Oceaan, en stelde daar diverse geheime testamenten op voor zijn bastaardkinderen. Dikke papierbossen die geen koerier kon vervoeren. In dit digitale tijdperk zouden het zware bestanden zijn geweest. Volledig versleuteld, voorzien van de elektronische handtekening van de keizer, zouden ze in een mum van tijd in Parijs zijn geweest, terwijl de balling via track and trace op zijn scherm kon zien wanneer de ontvanger de bestanden downloadde. Een zorg minder. De zucht van verlichting die hij zou hebben geslaakt zou tot in de Lage Landen te horen zijn geweest.

Tekst: Jeroen Kuypers

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.