Ontwikkelingen in de cryptocurrency markt; wat kunnen we verwachten?

26 augustus 2019 10:58

Ontwikkelingen in de cryptocurrency markt; wat kunnen we verwachten?

De bitcoin markt is amper tien jaar oud. Niet gek dus dat de koers een hoge mate van volatiliteit laat zien. Des te knapper is het dat de bitcoin koers al een tijdje stabiliseert op 10.000 dollar. Maar wat zijn de vooruitzichten?

Het is onmogelijk om de prijs van bitcoin tot op de euro goed te voorspellen aan de hand van indicatoren. In dit artikel nemen we twee ontwikkelingen door die op de korte en lange termijn van invloed kunnen zijn op de vraag naar bitcoin.

Een stortvloed aan institutioneel geld

Menig bitcoin bezitter heeft 23 september 2019 rood omcirkeld. Op die dag gaat bitcoin futuresplatform Bakkt live.

Met Bakkt kunnen institutionele beleggers handelen in bitcoin futures. Bitcoin futures zijn contracten om bitcoin tegen een overeengekomen prijs op een later tijdstip te kopen. Je gaat short of je gaat long op bitcoin, ofwel je zet geld in op een daling of stijging van de koers.

Normaal handel je met bitcoin futures niet met echte bitcoins, maar speculeer je puur op de koers. Bij Bakkt is dit anders. Elke bitcoin in een bitcoin future contract wordt ook daadwerkelijk bewaard in het Bakkt Digital Asset Warehouse. Daar komt dan ook de naam vandaan: elke bitcoin wordt namelijk fysiek ‘gebacked’.

Maar waarom zouden banken en grote investeerders Bakkt een kans willen geven? Dat komt door het moederbedrijf en de verzekeringen die ze kunnen bieden. Bakkt valt onder ICE, en dat is een bekende en vertrouwde naam voor Amerikaanse investeerders. ICE staat voor Intercontinental Exchange.

ICE is ook het moederbedrijf van de New York Stock Exchange, de aandelenbeurs van Wall Street. Dit wekt veel vertrouwen op bij beleggers. Nog een voordeel is dat alle bitcoins in het Bakkt Digital Asset Warehouse verzekerd zijn, ook tegen diefstal. Dat kan Bakkt beloven omdat ICE financieel garant staat.

De huidige waarde van alle bitcoin bij elkaar, is op dit moment iets meer dan 182 miljard dollar. Dat lijkt veel, en dat is het ook, maar het is verwaarloosbaar vergeleken met het geld wat dagelijks op de financiële markten rondgepompt wordt.

De lancering van Bakkt komt op het juiste moment: De valuta- en handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de verwachte renteverlaging van de Europese Centrale Bank vallen in dezelfde periode.

Dit zorgt ervoor dat geld moet bewegen maar waar naartoe? Het rendement op sparen en obligaties is te verwaarlozen. Traditioneel blijven grondstoffen en aandelen dan over. Maar nu is er een nieuwe keuze voor al dat kapitaal: bitcoin.

Beloning van bitcoin halveert

In mei 2020 halveert de beloning voor het minen van bitcoin. Dat betekent dat er vanaf dan nog maar de helft minder nieuwe bitcoin vrijkomt. Veel analisten denken dat dit grote gevolgen voor de prijs kan hebben. Er komen immers minder bitcoins vrij op de markt om te verhandelen.

Even kort wat een halving is: miners krijgen bitcoin als beloning voor het beveiligen van het netwerk, en voor het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. Die blokken zitten vol transacties. Van alle miljoenen miners ter wereld, mag er elke tien minuten maar één miner een nieuw blok toevoegen. En daar krijgt de miner nu 12,5 bitcoin voor. Dat aantal wordt volgend jaar gehalveerd.

Dit wordt de derde halving in de geschiedenis van bitcoin.  De eerste vond plaats in 2012, toen steeg de prijs binnen een jaar van ongeveer 11 euro naar 1.100 euro (dat is geen typfout). De tweede halving was in 2016. Toen steeg de koers binnen een jaar van 580 euro naar 2.200 euro!

Maar hoe komt het dat de koers stijgt na halving? Dat heeft te maken met schaarste, en vraag en aanbod. Op dit moment worden er dagelijks 1.800 bitcoins uitgekeerd als beloning aan miners. Veel miners verkopen deze bitcoins grotendeels omdat ze kosten moeten dekken. Denk aan elektriciteit, huisvesting en koelapparatuur. Wordt de beloning gehalveerd? Dan neemt de verkoopdruk af want er kunnen minder bitcoins aangeboden worden. Blijft de vraag gelijk, dan stijgt de koers. Dit zijn twee gebeurtenissen waar elke beursanalist positief over kan zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.