Een goed advies voor een zakelijke hypotheek

12 juli 2021 13:11

Een goed advies voor een zakelijke hypotheek

Heb je eigenlijk nog wel advies nodig bij de huidige lage rente als je een zakelijke hypotheek gaat afsluiten? Dat blijft gewoon verstandig omdat er altijd zaken zijn, waar een specialist je op kan wijzen. Of je nu in Koudekerk hypotheek  advies wilt over een hypotheek op je woning of over een hypotheek die je wilt afsluiten voor een zakelijk pand, een goed advies kan iedere ondernemer gebruiken. Hieronder vind je alvast de meest belangrijke zaken die spelen bij een zakelijke hypotheek.

De looptijd

Geldverstrekkers geven op een bedrijfspand meestal een hypotheek met een looptijd van maximaal 20 jaar. Maar ook een periode van 10 of 5 jaar komt voor. Als ondernemer wil je nu eenmaal zo snel mogelijk van schulden af om je leencapaciteit te behouden voor mogelijk nieuwe investeringen. Uiteraard betaal je ook bij de huidige rentestand nog steeds een vergoeding voor de lening. Er is voor iedere situatie een looptijd die het meest juist is, maar de toekomst is nu eenmaal ongewis. Kies voor een hypotheek waarbij jij je comfortabel voelt qua jaarlijkse lasten. Deze worden tegenwoordig voornamelijk bepaald door de aflossingen.

Welk bedrag aan hypotheek kan je maximaal krijgen?

Op een bedrijfspand kan je maximaal 90% van de marktwaarde aan hypotheek krijgen. Echter stellen veel hypotheekverstrekkers extra voorwaarden als je meer dan 80% van de marktwaarde wilt lenen. Die voorwaarden houden meestal verband met de duurzaamheid van het pand en het energielabel. De overheid streeft tenslotte naar beduidend minder uitstoot van CO2 en daar zal het bedrijfsleven ook flink aan moeten bijdragen. Een goede hypotheekadviseur kan je daarover alles vertellen en wellicht goede tips geven. Overigens is ook bij een zakelijke hypotheek niet alleen de waarde van het onderpand van belang. Ook bij een zakelijke hypotheek worden eisen gesteld aan de winstcapaciteit van je bedrijf.

Hoe zit het met een hypotheek op een gesplitst woon/bedrijfspand?

Als je bijvoorbeeld een winkel hebt met een woongedeelte of een woning waar je ook een bedrijfsgedeelte hebt gerealiseerd is het vaak mogelijk om een hypotheek te krijgen voor het gehele pand. Dan moet er wel een fiscale splitsing plaatsvinden die nodig is om de aftrekbare hypotheekrente op het woongedeelte te berekenen. Ook zal de geldverstrekker vaak aanvullende voorwaarden stellen bij het afsluiten van een dergelijke hypotheek. Daarbij moet je dan denken aan zaken, zoals een verbod op wijziging in de verhouding tussen woon- en zakelijk gedeelte. Ook voorwaarden met betrekking tot de bedrijfsvoering zijn vaak aan de orde. Ook een punt waarbij een deskundige adviseur je van dienst kan zijn.

Kan je een Nationale Hypotheekgarantie krijgen op een woning als ondernemer?

Ook dat is mogelijk en in 2021 tot een maximaal bedrag van € 325.000. Hou er wel rekening mee dat de NHG voor ondernemers  een speciale inkomenstoets kent. Deze is er voor starters, maar ook voor zelfstandigen die al meerdere jaren ondernemen. Bij ondernemers wordt de lat daarbij hoger gelegd dan bij werknemers. Winsten zijn nu eenmaal minder goed voorstelbaar dan salaris uit een vaste dienstbetrekking. Ook bij de huidige lage rente blijft een NHG een aantrekkelijke optie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.