De paradox van het boksen

1 juli 2019 10:25

De paradox van het boksen

Een bokser die een stoot incasseert heeft de neiging even niet meer te ademen, maar blijven ademen is essentieel, want spieren hebben zuurstof nodig. Een bokser die zijn hoofd niet voortdurend met zijn armen dekt loopt een groot risico te worden uitgeschakeld door een directe slag. Een bokser die niet voortdurend in beweging blijft maakt geen tempo en staat te sloom in de ring. Boksen een vechtsport? Noem het gerust ook een denksport.

Tekst: Jeroen Kuypers

Met andere woorden: we letten als toeschouwer veel op de in bokshandschoenen gestoken vuisten, maar de bokser is meer dan dat. Boksen doe je evengoed met je borstkas, met je hoofd, met je voeten. Wie een van die lichaamsdelen vergeet gaat onherroepelijk onderuit. Bent u opzoek naar bokshandschoenen? Bokshandschoenen kopen doet u bij Aiki-Budo Sport

Splitsecond

Maar daar schuilt nu net de paradox. Voor de leek is boksen een sport waarin klappen worden uitgedeeld, nooit onder en altijd boven de gordel, voor de bokser zelf is het een sport waarin het ontwijken even essentieel als het uitdelen van slagen, techniek even belangrijk als kracht, tactiek als emotie. De vraag is echter hoe je die twee uitersten met elkaar verzoent. Boksen verloopt razendsnel. Wie in de ring staat heeft letterlijk geen tijd om uitgebreid na te denken waar hij de volgende stoot gaat plaatsen. Lichaam en geest moeten in een splitsecond met elkaar ageren. In de ring moeten ze één worden. Het lijkt op wat er gebeurt bij de zenboedhistische variant van het boogschieten. De boogschutter denkt niet meer na over hoe hij de pijl gaat afschieten, hij of zij ‘wordt’ de pijl die recht op zijn doel afgaat.

Spiergeheugen

De bokstraining is onder meer gericht op het bereiken van die reactie-eenheid. Dat is de reden dat veel trainers in tijdspannes van drie minuten oefenen. Zo leren de boksers hun energie te doseren binnen de honderdtachtig seconden van een ronde in de ring, het interval tussen twee gongslagen. Of beter gezegd: niet hun geest leert dat, hun lichaam. Onderzoek van professor Geert Savelsbergh, een van de bedenkers van het Athletic Skills Model, toonde aan dat het geheugen een component heeft in de hersenen maar ook een in de spieren. Een beweging of houding wordt aangeleerd via coördinatie, herhaald, nog eens herhaald en tenslotte geperfectioneerd in beide geheugendelen opgeslagen. De getrainde bokser denkt niet meer bewust, hij doet.

Niet te losjes

Vrouwen herkennen dat uit de yoga. Naast het zelfvertrouwen dat boksen hen geeft is dat een van de aantrekkelijkheden van deze sport voor een toenemend aantal jonge vrouwen. Maar bij dat doen en niet denken hoort ook dat je niet hoeft te piekeren over je boksschoenen en handschoenen. Zitten de veters niet al wat losjes? Zit die handschoen nog als gegoten? Je vertrouwt als bokser honderd procent op de hardheid van de spieren die in maanden of jaren hebt gekweekt, je hoort datzelfde vertrouwen te hebben in de kwaliteit van je boksmateriaal.  Koop dus eersteklas materiaal voor je tussen de touwen stapt en je hebt al de eerste slag thuis gehaald om te voorkomen dat je in de touwen belandt.

Bokshandschoenen dames

 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.