Gepubliceerd op 20 mei 2020

5 kenmerken van een goede businesscoach

Een businesscoach wordt vaak ingezet op het moment dat er dingen niet lekker lopen binnen een organisatie of onderneming. Maar dit hoeft niet altijd de enige reden te zijn. Ook een bedrijf zonder problemen maakt vaak gebruik van de diensten van een ondernemerscoach. Een business coach kan je als ondernemer namelijk ook vooruit helpen bij het laten groeien van jouw bedrijf. Hij kijkt als het ware met je mee en zal proberen onzekerheden en problemen die in de toekomst kunnen ontstaan op te lossen. De businesscoach creëert ook bewustzijn en zelfkennis en kan je wijzen op die bekende blinde vlek.

Heeft jouw bedrijf meerdere werknemers of bestaat het uit een aantal leidinggevende? Dan helpt de businesscoach niet alleen jou maar ook al jouw teamleden zodat er een goede samenhang en werksfeer ontstaat of blijft bestaan. Een business coach is dus eigenlijk een personal coach zoals we dat in de sportwereld kennen maar dan op ondernemersvlak. De ondernemerscoach let op alle vlakken die een bedrijf gezond maakt. Als jij denkt dat zo’n ondernemerscoach wellicht ook wat voor jouw onderneming kan betekenen, dan kun je met deze tips een goede business coach zoeken.

Een goede business coach heeft ervaring in jouw vakgebied en neemt de juiste beslissingen

Omdat iedere onderneming anders is en ook de samenstelling qua personeel en verdeling van de werkzaamheden enorm verschilt, dient een goede business coach op een breed vlak inzetbaar te zijn. Hij behoort te beschikken over algemene kennis van jouw vakgebied. Bij de zoektocht naar een goede businesscoach kun je dus vragen of hij of zij al eerder een klant heeft gehad in een soortgelijke branche. De ondernemerscoach die jij uiteindelijk kiest gaat jou helpen met beslissingen nemen. Het is daarom prettig dat je al meteen een goed gevoel hebt bij jouw gekozen coach.

De ondernemerscoach dient communicatief sterk te zijn

De beslissingen die voor jouw onderneming genomen worden door jouw businesscoach dienen goed onderbouwd te zijn zodat jij begrijpt waarom deze nieuwe stappen belangrijk zijn. Het is dus van groot belang dat jouw coach communicatief sterk is. Een goede communicatie is het halve werk, juist deze communicatie is bij veel ondernemingen die de hulp inschakelen van een ondernemerscoach matig. Hierdoor wordt het werkproces vaak bemoeilijkt of vertraagd. Jouw coach is er juist om dit soort punten aan te pakken en dient dus uitstekend te communiceren op alle vlakken.

Inlevingsvermogen in het bedrijf, de werknemers en de leiders

Bij het nemen van beslissingen moet een businesscoach zich wel inleven in de onderneming zelf. Niet iedere regel of besluit past in ieder bedrijf. Het is dus zeer belangrijk dat de ondernemerscoach zich eerst verdiept in jouw bedrijf en daarna met inlevingsvermogen de juiste beslissingen neemt. Een goede coach ziet waar de problemen ontstaan, kijkt naar de werknemers, de leiders en het soort werk. De businesscoach weet daardoor wat de verschillende partijen willen en nodig hebben door inlevingsvermogen te tonen en neemt daardoor de juiste beslissingen.

De perfecte businesscoach is een doorzetter

Een businesscoach wordt dus vaak niet voor niets ingezet. Er zijn in het bedrijf, waarvoor de coach aan de slag gaat, punten te verbeteren. Dit is niet altijd een simpele klus. De coach kan stuiten op kleine en grote problemen die hem het werken moeilijker maken. Hij kan tegenslagen verwachten op allerlei vlakken. Een goede businesscoach heeft daarom een sterk doorzettingsvermogen nodig. Hij mag en kan zich niet uit het veld laten slaan!

De businesscoach wordt getoetst op zijn leiderschap

Een goede coach boezemt vertrouwen in maar moet ook gezag uitstralen. Ook de leiders van een onderneming zullen naar hem moeten luisteren om uiteindelijk de zaak te laten groeien. Het is daarom belangrijk dat de ondernemerscoach over sterke leiderschap skills beschikt. Leiderschap zonder hierbij arrogant of zelfingenomen te worden. Leiderschap dus met een persoonlijke en vertrouwelijke kant zonder harde hand.

Kort samengevat zijn de 5 kenmerken van een goede business coach dus:

  • Ervaring in het vakgebied
  • Communicatief zeer sterk
  • Het tonen van inlevingsvermogen
  • IJzersterk doorzettingsvermogen
  • Echte leiderschap skills

Onze partners