Wetenswaardigheden over het concurrentiebeding

2 mei 2017 13:31

Wetenswaardigheden over het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is een afspraak tussen werknemer en werkgever waarin wordt afgesproken dat de werknemer, na het eindigen van het dienstverband, voor een specifieke periode géén werkzaamheden zal uitoefenen die de oud-werkgever beconcurreren. Het beding is dan ook een ideale manier voor een onderneming om haar concurrentiegevoelige informatie te beschermen. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop de onderneming tot haar prijsstelling komt. Maar aan welke voorwaarden dient het concurrentiebeding nu precies te voldoen? In deze bijdrage zal ik u in het kort de eisen waaraan het concurrentiebeding moet voldoen voorhouden.

Hoe overeen te komen

Artikel 653 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst moet worden opgenomen en dat de werknemer meerderjarig moet zijn. Tevens is een concurrentiebeding in beginsel alleen geldig wanneer de arbeidsovereenkomst waarin het beding is opgenomen voor onbepaalde tijd overeen wordt gekomen.

Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is enkel geldig indien er bij het concurrentiebeding, en dus in de arbeidsovereenkomst, een motivering is opgenomen waaruit een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang blijkt.

Naast de wettelijke vereisten moet u er zorg voor dragen dat de duur en de reikwijdte van het concurrentiebeding helder is omschreven alsook dat de consequenties van het overtreden van het beding duidelijk zijn opgenomen in het beding.

Als werkgever dient u er dus voor te zorgen dat het concurrentiebeding volledig in de arbeidsovereenkomst wordt opgenomen onder uitdrukkelijke vermelding van de duur, het geografisch bereik én de hoogte van de boete indien de werknemer het beding overtreedt.

De inhoud

De Wet geeft de rechter de bevoegdheid een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk te vernietigen. De rechter kan het concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen indien de rechter van oordeel is dat de belangen van de werknemer om vrijelijk te kunnen beslissen waar deze werkt zwaarder dienen te wegen dan de te beschermen belangen van de werkgever.

Als werkgever dient u er dus zorg voor te dragen dat het concurrentiebeding een juiste afweging is tussen uw belangen en die van uw werknemer. Hierbij dient u alle relevante omstandigheden mee te laten wegen.

Indien uw onderneming enkel in noord-nederland actief is kunt u uw werknemer niet verbieden om voor een werkgever te gaan werken die enkel in de Randstad actief is. Doet u dit toch dan is de kans groot dat de rechter het beding zal vernietigen voor zover deze niet ziet op de regio Noord-Nederland. Mocht u door heel Nederland actief zijn kunt u niet zonder meer alle regio’s uitsluiten waarin u actief bent. Indien u buiten Nederland actief bent kunt u niet zonder meer alle landen uitsluiten waarin u actief bent. Het concurrentiebeding mag namelijk niet leiden tot de situatie dat de werknemer eigenlijk alleen nog bij u binnen de onderneming werkzaam kan zijn. Indien het concurrentiebeding dit wel tot gevolg heeft kan de rechter u veroordelen tot het betalen van een vergoeding voor de duur van het geding. De rechter kan deze vergoeding enkel opleggen indien de rechter het beding in stand laat.

Meer informatie

Wilt u weten of het concurrentiebeding dat u met uw werknemers overeenkomt aan alle eisen voldoet en/of wilt u graag dat uw arbeidsovereenkomst eens goed tegen het licht wordt gehouden? Neemt u dan contact op met Haarsma Advocaten op 088 – 422 77 77 en maak een afspraak met een van onze arbeidsrechtspecialisten. «

- mr. Ludith H. Haarsma

Haarsma Advocaten

www.haarsma-advocaten.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.