Ondernemen met een B.V. in oprichting: de B.V. i.o.

11 juli 2017 09:09

Ondernemen met een B.V. in oprichting: de B.V. i.o.

W004-0316_HOB_Brabant_38_opt.jpgOndernemers hebben vaak een eenmanszaak. Ook is het mogelijk met een B.V. i.o. te ondernemen. Juridisch is dit nog steeds hetzelfde. Wel geeft de naam aan, dat het plan is een B.V. op te richten.

Wat is het voordeel van zo’n B.V. i.o.? Kortgezegd, er kan direct gehandeld worden en vervolgens kunnen alle zo gesloten contracten met alle risico’s in de later opgerichte B.V. geplaatst worden. Dat laatste heet ‘bekrachtiging’. En daarmee bescherm je jezelf als ondernemer tegen persoonlijke aansprakelijkheid. Altijd?

Ja, dat is bijna altijd waar en daarom zie ik ook ondernemers een bedrijfspand op deze wijze kopen. Dan komt het ook mooi op naam van de B.V. en kan de koopovereenkomst alvast gesloten worden. Dat bespaart tijd en benut kansen.

Maar pas op, wees daarin niet roekeloos. Zoals die ondernemer die een pandje van € 13,9 miljoen kocht. Hij richtte vervolgens zijn B.V. op en liet deze zijn koopcontract bekrachtigen. Echter, hij kreeg de financiering niet rond en B.V. ging failliet. Hij dacht dankzij de B.V. niet aansprakelijk te zijn voor de veroorzaakte schade. Daarmee was de rechter het echter niet eens. Hij oordeelde dat de koper al bij het koopcontract donders goed wist welk enorm financieringsrisico hij nam. Dit was in zijn situatie zo te voorzien en zo hoog, dat hij roekeloos bezig was … En dan beschermt die B.V. je niet en blijf je persoonlijk aansprakelijk.

Mr. Karel J.M. Schretlen

Schretlen Notaris

E-mail kschretlen@schretlennotaris.nl

www.schretlennotaris.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.