De kracht van de werkondernemer

7 februari 2017 11:44

De kracht van de werkondernemer

De wereld roept om mensen die verantwoordelijkheid nemen, die hun eigen inzetbaarheid vormgeven en eigenaarschap voelen voor datgene wat zij doen. Niks nieuws voor ondernemers; zij willen winnen, enthousiast zijn, leuk zijn en als het kan ook de beste. Anders zitten ze morgen zonder opdrachten, en dus zonder inkomsten. Voor de traditionele werknemer ligt dat vaak toch net even anders. Die is eraan gewend dat het werk voor hem gegenereerd wordt en de uurtjes te maken die hij nodig heeft om de klus te klaren. Vertellen waar hij staat, wie zijn organisatie is, netwerken, het verhaal overbrengen, verkopen, kansen zien en die ook pakken? U ziet de werknemer bij wijze van spreken al moedeloos onderuitzakken.

Wat nu als diezelfde medewerker in beweging komt? Als hij een werkondernemer wordt, ofwel: iemand met een ondernemende houding en ondernemend gedrag? Dan krijg je een medewerker die lekker in zijn vel zit, zelf nadenkt over zijn ontwikkeling, zelfstandig denkt en doet en een ambassadeur is voor zijn organisatie. Klinkt goed, niet? Dat is het ook! De organisatie staat dan namelijk als een huis. Het huis van werkvermogen, zo noemen we dat bij Animo, naar het voorbeeld van de Finse professor Ilmarinen. Een huis dat als het ware rondom de medewerkers gebouwd is en waarin zij maximaal tot hun recht komen. Waarin zij er zelf voor zorgen dat ze inzetbaar zijn en blijven. Dat ze leuk zijn, kwaliteit leveren, goed, enthousiast, flexibel en daardoor gewild zijn. Zo’n werknemer gaat fluitend naar zijn werk en zingend naar huis. Die vindt het leuk om het een keer anders te doen en daarmee ook andere resultaten te boeken. Die ontwikkelt zich, met plezier. Want als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg.

Zingend naar huis


Als het huis een stevig fundament en een goede constructie heeft en als het staat in een prettige buurt, dan is er niets aan de hand. Maar als bijvoorbeeld het ziekteverzuim hoger dan vier procent is, dan is het tijd voor planmatig onderhoud! Hetzelfde geldt als er loonbeslagen zijn, de medewerkerstevredenheid beneden peil is, de HR-processen inefficiënt zijn en ook de productiecijfers achterblijven. Het zijn allemaal zaken die afleiden van het werk, en gelukkig ook allemaal zaken waar we bij Animo iets mee kunnen. Door medewerkers inzicht te geven in waar ze goed in zijn, waar ze energie van krijgen, waardoor zij het alleen maar nóg beter gaan doen. Daarom leiden wij onze Animo-coaches op om te activeren, ondersteunen, motiveren, initiëren en oorzaken aan te pakken, ook als die buiten het werk liggen. Met een Talenten Motivatie Analyse die inzicht geeft in het functioneren en de mogelijkheden van een persoon of van een heel team, individuele coachingstrajecten om medewerkers weer op de rails te krijgen, een verbetertraject, een begeleidingstraject om ziekteverzuim terug te dringen en te voorkomen, schuldhulpverlening voor medewerkers zonder financiële zorgen, een leiderschapstraining of HR-ondersteuning.

Anders kijken naar werkvermogen, dat is wat wij doen. Wat mij betreft is dat het leukste wat er is. Minder gedoe, meer energie, betere resultaten en groei: dat is de kick van medewerkers die groeien in zelfstandigheid! Dáár krijg ik nu energie van.

Ik gun iedere organisatie veel werkondernemers. «

Roland van der Heijden

Directeur Animo
Animo

E-mail r.vd.heijden@buro-animo.nl


terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.