Gepubliceerd op 6 februari 2017

DARE TO JOIN?

Gezocht: Technische gamechangers!

Technisch talent dat zijn of haar vakgebied overstijgt is lastig te vinden. New Engineers biedt vooruitstrevende technici een opleidingsprogramma om juist extra samenwerkings-vaardigheden te ontwikkelen in de bedrijfspraktijk.

De wereld is breder dan de techniek
Hoe vind ik een goede engineer die meer kan dan alleen techniek? Veel bedrijven in de omgeving van Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn worstelen met deze vraag. Daarom richtten Lejla Brouwer-Hadzialic en Vincent Wiegel de post-bachelor New Engineers Talent Development op. Speciaal voor echte gamechangers. De opleiding brengt specifieke technische kennis én de ontwikkeling van skills als (persoonlijk) leiderschap, ondernemerschap en verandermanagement bij elkaar. Precies waar ‘het bedrijf van nu’ behoefte aan heeft.

De pilot van New Engineers startte september 2016 met werkplekken bij 5 bedrijven, Bredenoord, Kamp Coating, Modderkolk, EP Bridging en GSE Dispensing. Zij zochten allemaal ondernemende specialisten die kennis en iets extra’s toevoegen aan een multidisciplinair team.

Harry Keurhorst van Bredenoord legt uit: “ondernemers binnen de onderneming, daar zoeken we naar. Wij techneuten verzinnen vaak oplossingen vanuit onze kennis waarvan wij denken dat het goed is voor de klant. Juist als we met klant in gesprek gaan, komen we tot nieuwe inzichten – het is dan wel belangrijk dat je weet hoe dat moet. Als je van een HBO of WO opleiding komt, ben je gericht op de inhoud. Maar je hebt nog geen idee hoe je met mensen in de praktijk moet omgaan en samenwerken.”

Future proof met samenwerkings-vaardigheden in de praktijk
New Engineer student Robbin Sanders bevestigt de opvatting van Keurhorst. Hij werkt zelf meerdere jaren voor Bredenoord: “Ik heb 4 jaar lang naar formules gekeken, maar met deze opleiding ontwikkel ik een nieuwe mindset en vaardigheden. Hoe sta je binnen een bedrijf, hoe communiceer je en hoe leid je projecten? Ik kijk steeds breder!” Sanders noemt samenwerken binnen het bedrijf als de belangrijkste vaardigheid die mensen verder brengt in hun werkveld. Onmisbaar voor professional in de arbeidsmarkt vandaag de dag.

Ook manager Maarten Hummelen van GSE Dispensing deelt zijn ervaring. “Het mooie is dat het lesmateriaal geënt wordt op hetgeen wat wij als bedrijf nodig hebben. HBO’s en universiteiten zijn heel erg gebonden aan curriculum en de leraren die ze al hebben. Bij New Engineers zoeken ze juist naar de toepasbare kennis – ook van buitenaf.” Denk hierbij aan onderwerpen als werken nieuwe stijl, maar ook thema’s als het Internet of Things en robotisering. Zo werken twee studenten dit jaar bijvoorbeeld aan het ontwerp van de technische infrastructuur van een nieuwe fabriekshal.

Specialisten van buitenaf komen vertellen. In november 2016 kwam Pieter van Osch van The Scale Up Company spreken over hoe je een bedrijf kunt helpen groeien. En in april 2017 komt David Gray naar Nederland; hij is de auteur van o.a. The Connected Company.

Ook voor jonge gamechangers, vers van de opleiding
Jonge afstudeerders gaan bij New Engineers direct aan de slag voor een bedrijf. Tijdens een matching-bijeenkomst worden studenten aan bedrijven gekoppeld op basis van voorkeuren en specialismen. Bij een geslaagde match, start de student bij het bedrijf. In september, start de opleiding met de kennismaking met het bedrijf en de bedrijfscultuur en in oktober starten de lessen.

De deelnemende bedrijven zijn tot nu toe positief over het programma op maat. Voor Maarten Waaijenberg, directeur Kamp Coating, is New Engineers naast de kennis een goede manier om waardevol technisch talent te vinden. Dat geldt ook voor Bas Ceelen, directeur van Modderkolk. Net als enkele andere partijen geven zij aan dat ze volgend jaar weer deelnemen.

Innovatieve kennis-hotspots zijn cruciaal voor groei in de regio
“Wij misten innovatieve kennis-hotspots waar zowel bedrijven als opleidingen aan verbonden zijn, én die studenten trekken”, vertelt Marieke Op de Weegh, Innovatiemakelaar bij RCT Gelderland. “Wat ik zie bij New Engineers is dat het bedrijf sterk betrokken is bij de opleiding, dat is mooi. Door de studieopdrachten zoeken medewerkers vanuit eigen expertise méér de link naar andere partijen binnen en buiten het eigen bedrijf.”

Op de Weegh vervolgt: “In de regio Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn zitten prachtige bedrijven. Om te zorgen dat zij blijven hebben we een programma als New Engineers hoog nodig én het kan zelfs helpen het gebied te transformeren.” Kortom, New Engineers is een nieuwe manier om vooruitstrevende technische kennis naar de regio te brengen en te verbinden.

In september 2017 start de nieuwe lichting. Heb je al excellerend technisch talent in huis dat wil groeien? Ben je op zoek naar een gamechanger? Neem contact op via onderstaande gegevens voor een kennismaking. «

Voor meer informatie over New Engineers,ga naar www.newengineers.nl
Of volg ons op Linkedin en Facebook

 

Onze partners