EVC legt vast wat ervaring waard is

7 februari 2017 14:01

EVC legt vast wat ervaring waard is

Hoe meer kennis en ervaring iemand in de praktijk heeft opgedaan, hoe moeilijker het is te bepalen op welk niveau hij of zij feitelijk functioneert. Erkenning van Verworven Competenties (EVC) biedt daarvoor de oplossing.

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin een werkgever zou willen weten op welk inzetbaarheidsniveau een (toekomstige) medewerker feitelijk functioneert. Uit een van die situaties is in 2003 het EVC Centrum Vigor ontstaan, vertellen directeuren Klaas Hoeksema en Kees van Oosterhout. “Tata (indertijd Corus) had een tekort aan kader en middenkader, maar vermoedde dat er wel potentieel aanwezig moest zijn onder de vakmensen, die formeel niet het vereiste opleidingsniveau hadden. Wij hebben toen onderzocht op welk niveau hun vakmensen functioneerden en inzetbaar zouden zijn. De uitkomst was dat het probleem zo kon worden opgelost.”

EVC werd al langer door de overheid gestimuleerd om employability en flexibel leren voor werkenden te bevorderen. “Aanvankelijk werd het vooral toegepast als aanzet om een diploma te gaan halen en daarbij vrijstelling voor bepaalde vakken te kunnen krijgen.”

Ervaringscertificaat, diplomaroute en carrièrevooruitzichten

EVC is afgelopen jaar een nieuwe fase ingegaan. “EVC wordt niet langer gezien als opstap naar een formeel diploma, maar ook als zelfstandig bewijs, waarmee je aantoont op welk niveau je functioneert. Dat is bijvoorbeeld heel nuttig om mensen van werk naar werk te begeleiden. Je kunt ermee aantonen wat iemand werkelijk in zijn of haar mars heeft, waardoor het eenvoudiger wordt een passende nieuwe functie te verwerven. Maar het is ook goed inzetbaar voor het bepalen van de doorgroeimogelijkheden van een medewerker.”

Met een eigen inspanning van zo’n zestien uur kan iemand bij EVC Centrum Vigor een ervaringscertificaat verwerven. “Dat is aanmerkelijk minder tijdrovend en kostbaar dan een formeel opleidingstraject. Bovendien is dat vaak extra belastend, naast het dagelijks werk. Ook blijven zo vervangingskosten beperkt. Het EVC-traject omvat een intake, een ervaringsonderzoek en het EVC-onderzoek zelf. Samen met de medewerker stellen we het portfolio samen. In een ontspannen en prettig gesprek stellen we aan de hand van afgewogen vragen de competenties van iemand vast.” Uiteraard blijft de route naar een formeel diploma mogelijk. “Wij merken dat mensen op basis van ons rapport meer met hun eigen ontwikkeling aan de slag gaan en dat is ook belangrijk voor de ontwikkeling van het bedrijf.”

Klaas Hoeksema en Kees van Oosterhout verwachten dat steeds meer werkgevers gebruik zullen maken van EVC. “Tot nu toe zijn bijvoorbeeld in de techniek en in de zorg diploma’s heilig, omdat je bepaalde handelingen alleen mag doen als je over het juiste diploma beschikt. Het certificaat beroepsbekwaamheid dat je via de EVC-procedure kunt verkrijgen, wordt steeds meer gezien als zo’n diploma. Dat beeld wordt versterkt doordat ervaringscertificaten door het Nationaal Kenniscentrum worden geregistreerd, ne zoals DUO dat doet voor formele diploma’s.” De EVC-Adviesraad, gevormd door de sociale partners en de ministeries van OCW, SZW en EZ, en het Nationaal Kenniscentrum EVC regisseren het EVC-stelsel. Voor toezicht op de kwaliteit zijn drie beoordelende instanties geselecteerd.

In feite is EVC een diplomeringsvorm voor werkend leren. Misschien ook nuttig voor de ondernemer zelf? «

EVC Centrum Vigor - www.vigor.nl - www.bepaaljetoekomst.nl

Tekst: Wendy van Schie / Fotografie: Luuk Gosewehr

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.