Voor wie wil innoveren: profiteer van RCT Gelderland

29 juni 2017 11:29

Voor wie wil innoveren: profiteer van RCT Gelderland

Door te innoveren blijft je onderneming gezond. Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) Gelderland ondersteunt bedrijven hiermee. De netwerkorganisatie nodigt ondernemers uit gebruik te maken van haar kennis en verbindingskracht. Innovatiemakelaar RCT Gelderland voor regio Rivierenland, Jochen Görtzen: “Wij helpen en ondersteunen bedrijven met innoveren.”

‘Stilstand is achteruitgang’, is zeker ook op ondernemers van toepassing. “Innovatie is één van de drijvende krachten van de economie”, stelt Görtzen, één van de zeven innovatiemakelaars die Gelderland telt en sinds januari van dit jaar werkzaam voor de regio Rivierenland. “Innovatie is de bakermat van de vooruitgang. Als je innoveert creëer je nieuwe producten, processen, je wordt competitiever en verdient tenslotte meer geld. En daarmee kun je investeren in duurzaamheid en creëer je nog meer voorsprong.”

Een aantal ondernemers is daarvan goed doordrongen. Bij anderen zou innoveren een grotere rol moeten spelen, stelt hij. “Dat besef is er weleens te weinig. En niet of onvoldoende innoveren, is een gemiste kans.” Daarom timmert RCT Gelderland in Rivierenland hard aan de weg. Contact met het RCT levert veel ondernemers profijt op; bereidt hen goed voor op de toekomst. Het kan ook zijn dat het besef er wel is, maar de stap om daadwerkelijk te starten met innoveren als te groot wordt ervaren. “Tussen idee en doen zit vaak een groot gat.”

Kosteloos

RCT Gelderland wordt volledig gesubsidieerd door de provincie Gelderland. Voor bedrijven heeft dit als voordeel dat zij kosteloos van de diensten van RCT Gelderland gebruik kunnen maken. Het dienstenpakket is divers: congressen, smartcafés, samenkomsten in kleine kring en werkbezoeken. Dat laatste is een gemakkelijk en effectief middel.

Görtzens rol is toegespitst op makelen en schakelen. Dat sluit aan bij zijn kwaliteiten; al 23 jaar staat hij aan de voorkant van de ontwikkelingen van producten en processen. Als technoloog en ondernemer begrijpt hij zijn doelgroep als geen ander. Makelen en schakelen gebeurt vaak middels werkbezoeken. “Bedrijven mailen of bellen mij (zie website RCT Gelderland). Na een afspraak kom ik op bezoek. Vervolgens vraag ik de ondernemer het hemd van het lijf: ‘Wat doe je en wil je gaan doen?’, ‘Wat is jouw rol in de toekomst?’, ‘Hoe zien je productfolio, processen en verdienmodel eruit?’ Daarna praten we of er reden tot innovatie is en waar verbeteringen mogelijk zijn.” De volgende stap bestaat uit het kijken hoe die verbeteringen gerealiseerd kunnen worden. Görtzen neemt ook zelf het initiatief tot werkbezoeken. Enthousiast: “Mijn doelstelling is dit jaar tweehonderd unieke bedrijven te bezoeken.”

Samenwerking

Bij innoveren is vaak samenwerking de sleutel tot succes, weet Görtzen. Die samenwerking gebeurt op diverse niveaus. “Eén daarvan is dat we partijen bij elkaar brengen en ze het samen laten uitzoeken. Is er een drive, synergie, dan komt er vaak wat moois tot stand. Makelen en schakelen dus. Zo gaat het meestal.”

“Voor een kleiner aantal ondernemers verzinnen we ook zaken. Dan ga we een stap verder, want je zit als het ware op de stoel van de ondernemer. Ten derde is het mogelijk dat we met de ondernemer stroomlijnen hoe zo’n innovatietraject eruit gaat zien. Daarbij gaan we nooit in op de inhoud en zijn we niet heel uitvoerig. We adviseren: dit zou voor jou een tijdpad, het stappenplan en de partners kunnen zijn. Zo zou je het kunnen betalen en dit zijn je doelen.”

Naast werkbezoeken organiseert RCT Gelderland samenkomsten van tien tot twaalf personen, grote symposia en congressen rond thema’s en - in kleinere kring - smartcafés. Daarbij wordt een veertigtal bedrijven door een drietal ondernemers die al stappen hebben gezet en daarover vertellen, geïnspireerd ook het innovatieheft in handen te nemen. Ook werkt RCT Gelderland veel samen met kennisinstituten binnen, maar ook buiten de regio.

RCT Gelderland richt zich vooral op de maakindustrie. Gezien de samenstelling van de bedrijven concentreert het zich in Rivierenland echter met name op de transportwereld, food, recreatie en meubels. De thema’s die aan de orde komen bij diverse gelegenheden variëren van automatisering van processen om meer omzet en hogere kwaliteit te halen tot circulaire (duurzame) economie: wat kan ik met mijn afvalstoffen doen om ze weer in te zetten in mijn proces. En van ‘smart gerelateerde’ samenwerking - hoe kan ik het beter inrichten dat ik met minder kosten in competitie blijf? - tot andere digitaliseringsvraagstukken, zoals: hoe houd ik mijn werkprocessen in de hand?

Zichtbaarheid

In Rivierenland zit veel verborgen talent; bedrijven die voor de buitenwereld te weinig zichtbaar zijn. Die doen zichzelf tekort, aldus Görtzen. “Door je te profileren trek je samenwerking aan. Als je je onvoldoende profileert, moet je alles alleen doen.” Betere profilering komt samenwerking ten goede. “Nu ontbreekt: dat varkentje gaan we samen weleens wassen. Samen sta je veel sterker, heb je meer competenties om projecten af te handelen en beschik je over meer middelen”, stelt Görtzen.

Om die samenwerking op gang te brengen, is de innovatiemakelaar bij uitstek dé persoon om aan de jast te trekken. Görtzen, enthousiast en uitnodigend: “Waarom zou je mij niet uitnodigen? Het kost niets; hooguit een uur tijd. En in veel gevallen levert het slimmigheid en vernuft op, waarvan veel bedrijven in Rivierenland profijt kunnen hebben.” «

Interesse in innoveren? Pak de handschoen op en bel innovatiemakelaar Rivierenland Jochen Görtzen 06 - 15 24 13 32 of mail jochen@rctgelderland.nl. Zie ook www.rctgelderland.nl.

Tekst: Fernande Leeflang / Fotografie: Liesbeth van Asselt

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.