Zonnepanelen kopen met subsidie was nog nooit zo interessant

1 maart 2022 09:00

Zonnepanelen kopen met subsidie was nog nooit zo interessant

Bij zonnepanelenbedrijf Zonduurzaam staat de telefoon roodgloeiend. “Door de stijging van de energieprijzen krijgen mensen het gevoel dat ze nu iets moeten. Moet ik zonnepanelen kopen? Hoe werkt de zonnepanelen subsidie?”

Begint directeur Koen Rozendom zijn verhaal. “De energieprijzen zijn gewoon bijna 75% omhoog gegaan. Ik denk dat dit wel heel erg de urgentie neerzet om iets te gaan doen. Mensen worden onrustig, omdat zoiets dus kan gebeuren. Niet alleen op het gebied van energie, maar ook op andere gebieden.”

Stijgende energieprijzen en inflatie

Als we het dan hebben over de stroomprijs, dan is deze door de jaren heen altijd al duurder geworden. “Als je heel realistisch bent en je gaat kijken naar de mensen met enorm slecht geïsoleerde huizen, dan zouden ze met de huidige gasprijs in de basis beter eerst het huis kunnen gaan isoleren. Al zie je ook steeds vaker voorbij komen dat mensen juist elektrisch gaan wanneer ze zonnepanelen kopen.” vermeldt Koen met een knipoog.

“Er zit altijd al indexatie op de stroomprijs. Dat is gewoon wat het is, maar voor het investeren in zonnepanelen is deze prijsstijging nu wel heel interessant. Elke euro die je investeert, heb je die eerder terugverdiend door de hoge prijzen. Je verdient nu dus sneller je gehele investering terug.” Ook speelt de inflatie een belangrijke rol bij de toenemende vraag naar zonnepanelen. “Je hebt nu een hele sterke stijging van 6,4 procent binnen de afgelopen maanden die grotendeels door de energieprijzen komt.” Geeft Rozendom hierbij aan. “Dat betekent eigenlijk letterlijk dat je van elke euro die je op de bank hebt staan minder kunt kopen dan voor deze stijging. In een paar jaar tijd is 1200 euro hierdoor nu 1140 euro waard geworden. Dus daar zakt je geld in waarde, maar momenteel op het dak wordt het alleen maar meer waard. Plus als je kijkt naar de trend wat het doet qua energieverbruik door de jaren heen, gaan we met z’n allen steeds meer verbruiken.” Zonnepanelen zijn dus een zeer rendabele investering over de tijd. “Een veiligere investering bestaat er denk ik bijna niet.” Aldus Koen.

Zonnepanelen kopen of leasen

“Natuurlijk snap ik ook dat niet iedereen een dit geldbedrag op de bank heeft staat. In dat geval kan je ook de zonnepanelen leasen.” Merkt Koen op. “In principe leen je het geld of een deel hiervan dan als een vorm van een ‘duurzame lening’ tegen een lage rente. Als je dan kijkt wat die zonnepanelen doen, dan zie je dat ze over een jaar al dubbel zoveel opleveren dan dat je moet aflossen. Je hebt dan echt  vanaf het eerste moment al winst.

Zonnepanelen laten installeren

“Via onze website: zonduurzaam.nl kunnen mensen een dakscan doen om de mogelijkheden van hun dak in kaart te brengen. Daarnaast is het heel belangrijk om voor een systeem te kiezen die aansluit bij jouw persoonlijke situatie en toekomstplannen, hierom is het altijd verstandig om een adviesgesprek aan te vragen. Vooral in deze tijd van het jaar is het dan al goed om te gaan oriënteren. In het voorjaar  begint namelijk de zon weer volop te schijnen en hebben de zonnepanelen het hoogste rendement. Dan moet je er dus al bij zijn.” Adviseert Koen over het proces van de zonnepanelen.

“Vooral nu wil ik mensen aanbevelen om je te gaan verdiepen in de mogelijkheden van zonnepanelen. Je kan nu nog gebruik maken van verschillende soorten zonnepanelen subsidie: je krijgt de btw van 21% terug en je hebt natuurlijk de salderingsregeling. Iedereen heeft energie nodig en met de huidige technieken is dit voor bijna iedereen een rendabele investering, maar vooral als je het geld (over) hebt, dan is het bijna zonde om het op de bank te laten staan in deze tijd. “Iedereen heeft energie nodig, dus als je mij vraagt voor wie zonnepanelen een goede zouden investering zijn, dan kan je beter vragen:  voor wie niet?” zegt Koen lachend.

“Als je bijvoorbeeld eens naar mijn vader kijkt, die was eerst best wel sceptisch over zonnepanelen. Hij heeft het maar gedaan, omdat wij natuurlijk zeiden dat het echt iets goeds is. Vervolgens zat hij van de week weer bij ons en zegt: “Koen jongen, die zonnepanelen hè, dat levert me toch wel geld op hoor!” Dus het besef dat je echt wat gaat verdienen, dat komt voor sommige mensen gewoon wat later. Dat merk dan pas als je het van iemand anders hoort of wanneer je je erin wilt gaan verdiepen. Het zou fantastisch zijn als we op deze manier zoveel mogelijk daken van een goed en eerlijk systeem kunnen voorzien, zodat mensen dag in dag uit zowel duurzamer, als goedkoper uit zijn.” Sluit Koen zijn verhaal af.

Bron: zonduurzaam.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.