Zo krijg jij de boekhouding van jouw bedrijf op orde

21 september 2023 08:56

Zo krijg jij de boekhouding van jouw bedrijf op  orde

Een belangrijk onderdeel van het succes van jouw bedrijf is je administratie. Toch zijn de meeste ondernemers en zzp’ers niet graag bezig met hun administratieve zaken. Veel mensen zijn van mening dat het veel tijd kost, saai is en vooral een heleboel gedoe is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Om ervoor te zorgen dat de financiële en administratieve kant van jouw bedrijf soepel loopt, geven wij een aantal praktische tips om de boekhouding van jouw bedrijf op orde te maken.

Maak gebruik van de juiste software voor de boekhouding van jouw bedrijf

Niet iedereen is even goed met cijfers en administratieve taken. Daarom is goede software zo ontzettend belangrijk. Met het juiste softwareprogramma kun je namelijk de administratie van jouw bedrijf eenvoudig bijhouden. Er zijn verschillende softwareprogramma’s voor de boekhouding van ondernemers en zzp’ers, dus er is voor iedereen wel een programma dat aansluit bij de werkwijze en de branche. Eén zo’n softwarepakket is Exact. De consultants van Breyt zijn gespecialiseerd in het implementeren en ondersteunen van Exact software voor ondernemers.

Houdt persoonlijke en zakelijke financiën strikt gescheiden

Het is belangrijk als ondernemer om de financiën van je bedrijf gescheiden te houden van je persoonlijke financiën. Houdt aparte rekeningen, bankpassen en zelfs administraties bij om dit te faciliteren. Dit maakt niet alleen je boekhouding een stuk overzichtelijker, maar voorkomt ook eventuele problemen met de Belastingdienst. Vooral als zzp’er kan dit soms lastig zijn, maar probeer voor jezelf een systeem te creëren dat werkt.

Plan tijd in voor de administratie

Het kan soms lastig zijn om te de tijd te vinden om de boekhouding van je bedrijf bij te werken. Je hebt tenslotte tal van andere zaken die prioriteit hebben. Toch is het belangrijk om tijd te nemen om je administratie zo nu en dan bij te werken. Plan daarom regelmatig een moment in om echt volledig de aandacht te kunnen richten op je financiën en administratieve taken. Dit kan dagelijks zijn, maar als eenmaal per week of eenmaal per maand beter voor je werkt, is dit ook prima. Zolang je gericht de tijd neemt om de boekhouding op orde te brengen, ben je al goed bezig.

Investeer in je boekhouding

Het is de normaalste zaak van de wereld om te investeren in je bedrijf. Je volgt cursussen en trainingen om je vaardigheden en kennis te verbeteren, je schaft producten aan die jouw werkzaamheden makkelijker maken en je schroomt niet om personeel in te huren om de werklast te verlichten. Wees bereid om dezelfde investeringen te doen voor jouw boekhouding. Volg bijvoorbeeld eens een seminar over boekhouden om je kennis uit te breiden of investeer in een boekhoudprogramma dat jouw taken flink makkelijker maakt.

Neem een accountant in de arm

Als je echt opziet tegen de administratie, of als je geen volledig vertrouwen hebt in je eigen boekhoudkundige vaardigheden, kun je uiteraard er ook voor kiezen om een accountant inschakelen. Hij of zij kan je helpen met de administratie, de belastingaangiften en andere financiële kwesties die belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Hun advies kan van onschatbare waarde zijn en kan bovendien flink wat belastingvoordeel opleveren. Een accountant of boekhouder kan dus zeker een financieel slimme investering zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.