Zero emissiezones in Nijmegen: Cuppens +zn is gewoon begonnen

6 april 2023 09:55

Zero emissiezones in Nijmegen: Cuppens +zn is gewoon begonnen

Vanaf 2025 mogen ondernemers in Nijmegen alleen nog met duurzame transportmiddelen rijden in het centrum, Heijendaal en Hof van Holland. Tussen 2025 en 2030 is er voor sommige voertuigen nog een overgangsfase. Voor veel bedrijven roept dit vragen op, zo ook voor bouwbedrijf Cuppens +zn. Directeur/mede-eigenaar Esther Ceelen: “Dankzij de hulp van een logistiek makelaar durfden we de eerste stap te zetten.”

Bij Cuppens +zn staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het bedrijfspand wordt verwarmd met afvalhout, het dak ligt vol met ongeveer 300 zonnepanelen en circulair bouwen is al jaren de norm. Voor een bedrijf met energielabel AAA+ zou je misschien verwachten dat het wagenpark ook al uitstootvrij is, maar daarmee is pas een begin gemaakt. Cuppens +zn beschikt al over elektrische en hybride-auto’s, maar het vervangen van veertig bedrijfswagens is een grotere investering die gepaard gaat met een aanpassing in de manier van werken.

Meer inzicht door logistiek makelaar

Medewerkers van Cuppens +zn rijden vooral korte afstanden binnen Nijmegen. Esther vindt het heel belangrijk dat dit op een groene manier gebeurt. Ze schakelt hulp in van een logistiek makelaar die helpt om anders na te denken over de mogelijkheden. “We hebben bijvoorbeeld ook het gebruik van bakfietsen overwogen, maar uiteindelijk bleken elektrische bussen de beste manier om materiaal en gereedschap te vervoeren.”

Het begin is er: twee elektrische bussen besteld

De eerste twee bussen zijn besteld en komen dit najaar binnen. Best spannend, want het is nu nog niet duidelijk wat het oplevert en wat elektriciteit in de toekomst kost. Daarnaast zijn nog niet alle medewerkers enthousiast. Op dit moment nemen zij hun eigen bus mee naar huis, maar het is niet bekend of zij straks laadmogelijkheden hebben in de buurt van hun huis. Esther blijft toch optimistisch. “We hebben gewoon alvast twee bussen besteld. De perfecte oplossing is er nog niet, maar die komt vast als ze straks in gebruik zijn.”

Samenwerking met andere ondernemers

Cuppens +zn is niet het enige bedrijf dat de overstap lastig vindt. Daarom gaat Esther veel in gesprek met andere ondernemers om tot betere oplossingen te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Green Deal met ondernemersvereniging TPN-West. Op het gezamenlijke industrieterrein worden plannen gemaakt voor een gezamenlijke hub om energie op te slaan. “Deze tijd dwingt ons om anders na te denken. Als we het met z’n allen doen, komen veranderingen sneller tot stand.”

Esthers advies: begin op tijd en praat erover

Vanaf het komend najaar is Cuppens +zn dus voorbereid op bouwprojecten in de binnenstad van Nijmegen, Heijendaal en Hof van Holland. Het advies van Esther aan ondernemers die vóór 2025 over moeten stappen? Begin op tijd en toon initiatief. De levertijd van een nieuwe bedrijfswagen loopt op tot minimaal een half jaar. Het is fijn om op tijd hulp in te schakelen en alvast met andere ondernemers in gesprek te gaan.

Ervaringen van andere ondernemers

Ben jij ondernemer in Nijmegen? De gemeente Nijmegen begrijpt goed dat de overgang op zero emissiezones niet voor iedereen makkelijk is. Op hun website lees je hoe je hulp inschakelt en bekijk je ervaringen van andere ondernemers. Ga naar www.nijmegen.nl/zero-emissie. Weten wanneer de verandering voor jouw bedrijf ingaat? Doe de kentekencheck op www.opwegnaarzes.nl 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.