Zakelijke lease voor ondernemers: Waarom is het zo populair?

1 september 2023 14:25

Zakelijke lease voor ondernemers: Waarom is het zo populair?

Een voertuig is voor veel ondernemers een grote kostenpost. De aanschaf van een auto is een grote initiële kost waar een groot geldbedrag voor nodig is. Daarom kiezen steeds meer ondernemers voor een zakelijke lease. Dit is een stuk goedkoper en je hoeft in veel gevallen zelf geen onderhoudskosten, reparaties of verzekeringen te betalen.

Wat zijn de voordelen van een zakelijke lease?

Het zakelijk leasen van auto’s kent ontzettend veel voordelen, beginnend bij een betere financiële voorspelbaarheid. Er zijn geen initiële kosten nodig en je bent maandelijks slechts een klein bedrag kwijt aan het gebruik van de auto. Deze kosten kun je al voor een langere tijd vooruit plannen. Doordat er geen initiële kosten nodig zijn blijft er meer kapitaal vrij voor andere behoeften.

Vaak heb je in het geval van een zakelijke lease ook regelmatig toegang tot de nieuwste modellen met de modernste technologie en veiligheidsvoorzieningen. Zijn er problemen of is er onderhoud nodig? De leasemaatschappij regelt het onderhoud en voert reparaties uit, dus hoef je hier zelf geen rekening mee te houden.

Ondernemers genieten ook nog een van balans- en belastingvoordelen. In sommige gevallen kan de lease buiten de balans worden gehouden, wat beter is voor de schuld- en vermogensratio’s van een bedrijf. Omdat je leasekosten als bedrijfskosten kunt afschrijven levert zakelijk leasen vaak een belastingvoordeel op, terwijl het leasebedrijf het risico van de restwaarde van het voertuig op zich neemt.

De verschillende vormen van een zakelijke lease

Veel ondernemers kiezen voor een operationele lease, waar ze het voertuig kunnen gebruiken zonder hier eigenaar van te zijn. Je hebt de flexibiliteit om te upgraden naar nieuwere modellen aan het einde van de leaseperiode en het leasebedrijf regelt onderhoud en reparaties. De auto staat over het algemeen niet op de balans, wat financieel gezien voordelig kan uitpakken. Het nadeel van de operationele lease is dat je wel voor de auto betaald maar er geen eigenaar van bent.

Bij een financiële lease kun je wel eigenaar van de auto worden wanneer de leaseperiode voorbij is. In veel gevallen kun je de auto dan tegen de restwaarde overnemen, waardoor je de financiële lease als een lening of financiering kunt zien. Omdat de auto als aankoop wordt beschouwd, kan de auto worden afgeschreven. Het nadeel is dat je vaak zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en de reparaties, en de auto op de balans komt te staan.

Een zakelijke lease heeft dus verschillende voordelen. Als ondernemer heb je de keuze voor een operationele lease of financiële lease, met elk hun eigen voor- en nadelen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. MKB Lease geeft organisaties persoonlijk advies over de verschillende zakelijke lease vormen en helpt ze bij het vinden van een geschikt voertuig.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.