Wil je je bedrijf uitbreiden naar Duitsland? Dit is handig om te weten!

6 april 2023 14:45

Wil je je bedrijf uitbreiden naar Duitsland? Dit is handig om te weten!

Als je je Nederlandse bedrijf wilt uitbreiden naar Duitsland, is het belangrijk om in dat land ook een onderneming te beginnen. Verreweg de meeste ondernemers die een bedrijf in Nederland hebben, kiezen de rechtsvorm GmbH. Deze heeft qua opzet veel gelijkenissen met de Nederlandse BV, maar er zijn ook veel verschillen. Wie bijvoorbeeld zzp’er in Nederland is, kan zich ook als zzp’er in plaats van GmbH in Duitsland registreren.

Uitbreiden naar Duitsland: dit moet je weten

Wie uit wil breiden naar Duitsland, moet eerst een bedrijfsvorm kiezen. De meeste ondernemers kiezen voor een ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’ (GmbH). Deze rechtsvorm heeft veel gelijkenissen met de Nederlandse BV. Maar een GmbH oprichten in Duitsland is wel lastiger. Zo is het belangrijk om een startkapitaal van minimaal 25.000 euro op de zakelijke rekening te storten. Daarnaast is het nodig om de notaris in te schakelen om het stappenplan en de statuten op te stellen. Het is goed om behoorlijk wat kennis op te doen voordat je het bedrijf gaat starten.

Naar de notaris

Als je een bedrijf wilt inschrijven in Duitsland, dien je daarvoor eerst naar de notaris te gaan. Deze stelt de statuten op. In de statuten staat het doel van de onderneming, wie de aandeelhouders zijn en dergelijke. Daarna moet er met de goedgekeurde statuten een zakelijke bankrekening worden geopend. Op deze zakelijke bankrekening moet 25.000 euro worden gestort. Het is ook mogelijk om dit in twee keer te doen. Daarna zal de notaris de registratie in het handelsregister en het Gewerbeamt in orde maken, nadat je bewijs hebt dat het geld is gestort op de rekening.

Personeel werven

Het opzetten van een onderneming neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Voordat alle administratieve handelingen zijn uitgevoerd, kan het maanden duren totdat het bedrijf officieel actief is. Dan is het goed om te beginnen aan het Duits recruitmentproces. Het werven en selecteren van personeel werkt op een andere manier dan in Nederland. Duitsers zijn over het algemeen zakelijker ingesteld. Als je voor het eerst een bedrijf in Duitsland begint en Duits personeel gaat werven, is het goed om te weten wat Duitse werknemers belangrijk vinden.

Zo wordt er in Nederland nog weleens onderhandeld over het salaris tijdens de sollicitatieprocedure. In Duitsland is dit niet gebruikelijk. Houd je dus aan het salaris dat je biedt binnen je advertentie. Bovendien kun je veel vragen verwachten over het reilen en zeilen binnen je onderneming. Vaak wil de sollicitant weten in welk team hij zal gaan werken en hoe een werkdag eruit ziet. Dit is een van de redenen waarom het opstellen van een ondernemingsplan en de statuten zo belangrijk zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.