Werkplek verwarmen en energie besparen: 3 tips

15 mei 2024 15:45

Werkplek verwarmen en energie besparen: 3 tips

Hoe kun je jouw werkplek verwarmen en toch energie besparen? Kantoorruimtes en thuiswerkplekken moeten verwarmd worden. Een aangenaam klimaat zorgt voor een verbeterde productiviteit. Niet alleen in de winter, maar natuurlijk ook gedurende de zomer. 

Hoe zorg je als ondernemer of werkgever voor een aangenaam klimaat, zonder dat je daarbij overkookt van de energierekening? Wij geven je alvast 3 tips waarmee je werkplekken en kantoorruimtes kunt verwarmen, maar ook energie kunt besparen.

Waarom is het klimaat op de werkplek belangrijk?

Als werkgever of Zzp’er moet je zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Dat betekent dat je onder andere na moet denken over het licht, de luchtverversing op de werkplek en de temperatuur. Deze mag niet te warm, maar zeker ook niet te koud zijn. Dat heeft een nadelig effect op de gezondheid van werknemers, maar ook op de productiviteit. Al bij temperaturen onder de 15 °C is extra bescherming of verwarming noodzakelijk. 

3 bespaartips voor het verwarmen van de werkplek

Het verwarmen van kantoren en werkplekken is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zeker niet wanneer het om de energie-efficiëntie in grote open ruimtes gaat. Denk maar eens aan deuren die regelmatig open en dicht gaan, of de ruimtes die niet worden gebruikt maar toch worden verwarmd door de centrale verwarming. De bedrijfskosten draaien overuren. Wil je jouw werkplek of die van jouw werknemers verwarmen maar ook energie besparen? 3 tips!

1. Elektrische verwarming op de werkplek

Een elektrische verwarming op de werkplek geeft warmte waar dat nodig is. Daarnaast zijn ze ontzettend flexibel te plaatsen. Je hebt namelijk geen gasleidingen of rookkanalen nodig. Uiteraard is een elektrische kachel optimaal beveiligd, duurzaam en milieuvriendelijk. Ze zijn leverbaar in heel veel verschillende formaten. Voor elke ruimte is er een geschikte kachel.

Ze produceren geen schadelijke uitstoot. In tegenstelling tot een cv-installatie op gas, verbruiken ze veel minder energie. Daarnaast hoef je geen ruimtes te verwarmen die op dat moment niet worden gebruikt. Naast een lagere energierekening, kun je met het elektrische verwarmen van werkplekken en kantoorruimtes ook geld besparen op het onderhoud. 

2. Werken in teams vanuit één ruimte

Heeft elke werknemer een eigen kantoorruimte? Als je energie wilt besparen kun je ook overwegen om te gaan werken in teams vanuit één ruimte. Je hoeft dan maar één kantoor te verwarmen. Werken in groepen kan ook de creativiteit en de productiviteit van werknemers stimuleren. Daarnaast kun je natuurlijk ook flink besparen op de verlichting in de ruimtes. 

3. Voetmatten onder het bureau

Kou trekt op, zeker als er sprake is van openslaande deuren. Als je wilt besparen op de energiekosten maar het toch aangenaam warm wilt hebben op de werkplek, kun je ook het gebruik van voetmatten overwegen. Deze isolerende matten voorkomen dat de kou vanaf de grond op kan trekken. Koude voeten betekent vaak ook een koud lichaam. De productiviteit neemt af, maar vaak ook de concentratie. Wist je dat er zelfs verwarmde voeten matten met infrarood bestaan voor onder het bureau? Daardoor kan de cv al snel een paar graden lager. 

Nog meer bespaartips voor op de werkplek

Er is niets zo vervelend en oncomfortabel als een koude werkruimte of kantoor. Met de bovenstaande tips kun je dit eenvoudig oplossen. Zonder dat jij je als werkgever zorgen hoeft te maken over de eindafrekening van het gasverbruik. Ook het isoleren van de werkplek draagt bij aan een fijner klimaat. Een ingrijpende verbouwing is niet direct nodig. 

Ook met kleine aanpassingen kun je besparen op de bedrijfskosten. Zoals het plaatsen van tochtstrips onder de deuren en in de kieren van de ramen. Ook het plaatsen van drangers op de deuren draagt hieraan bij. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.