‘Werken aan een toekomstbestendige energiemix’

14 december 2021 13:27

‘Werken aan een toekomstbestendige energiemix’

Stefan van Someren, wethouder NederBetuwe: “Werken aan duurzame energiemix verdient prioriteit.”

Bedrijvenpark Medel, van de gemeenten Neder-Betuwe en Tiel, is een gewilde locatie. Het is een logistieke hotspot met bovenregionale functie. Om de bedrijfsactiviteiten op het park optimaal te ondersteunen en toekomstige groei mogelijk te maken, is het realiseren van een nieuwe, afgewogen energiemix onontbeerlijk.

Voor het kunnen ontplooien van hun activiteiten gebruiken bedrijven energie. Momenteel is dat gas, elektriciteit (deels uit zonnepanelen), benzine en diesel. Fossiele naast duurzame energiebronnen. De energietransitie en elektriciteitsvoorziening zijn een grote uitdaging. Stefan van Someren, wethouder in de gemeente Neder-Betuwe en lid van het dagelijks bestuur van Bedrijvenpark Medel, is vanwege zijn bestuursfunctie en wethoudersportefeuille onder andere nauw betrokken bij economie, verkeer en vervoer, milieu, duurzaamheid en klimaat. Hij betoogt dat Bedrijvenpark Medel serieus moet werken aan een toekomstbestendige energiemix, anders vreest hij voor een rem op de bedrijfsactiviteiten.

Duurzame bronnen

“De ontwikkeling in Nederland is erop gericht fossiele brandstoffen langzaam maar zeker te vervangen. En dus verschuift de vraag naar zon en wind als bronnen en leveranciers van elektriciteit en bijvoorbeeld waterstof. Zonnepanelen zijn laagdrempelig, ze zijn gemakkelijk te installeren en de opbrengst per m2 wordt steeds groter. Maar: de opbrengst is niet stabiel, want je bent afhankelijk van de zon. Met het omzetten van wind in elektriciteit is dat ook het geval.”

Bottlenecks

“Bovendien zijn er bijkomende bottlenecks. Bedrijven kunnen hun overtollige zonnestroom vaak niet terug leveren aan de netbeheerder omdat het net op piekmomenten vol zit (congestie). Elektriciteit uit wind en zon opslaan in accu’s is weliswaar volop in ontwikkeling, maar die kunnen op dit moment maar beperkte buffercapaciteit leveren. Bijkomend probleem, netbeheerders geven steeds vaker aan dat het stroomnet - ook voor levering - op bepaalde tijden overvol is. Er kan gewoon niet meer bij. Ik durf te voorspellen dat we over een jaar of drie geconfronteerd worden met een algehele congestie op het stroomnet. En dat moeten we te allen tijde zien te voorkomen.”

Eigen energievoorziening

Over hoe dat kan zegt Van Someren: “We moeten heel gericht toewerken naar een eigen energievoorziening op het bedrijvenpark. Alleen zó kunnen we onze toekomstige energiebehoeften veilig stellen. Ik zie de oplossing in een mix van wind en zon als energiebronnen, met waterstof en accu’s als energiebuffers. En die bronnen zetten we in voor de bedrijven op Medel, maar ook voor onze logistieke partners, de wegvervoerders en de binnenvaart. Zo houden we de logistieke keten intact.”

Van Someren opteert voor windmolens, de maximale inzet van zonnepanelen op daken en het bouwen van faciliteiten om elektrische vrachtwagens te kunnen laden en om waterstof te maken voor een tankstation. “Voor wegverkeer over langere afstanden is waterstof een oplossing. Voor de containerbinnenvaart is er de ontwikkeling van een accu in de vorm van een container die bij de containerterminal snel kan worden omgewisseld voor een opgeladen exemplaar. Op Medel zelf zouden we de energie-infrastructuur zo aan moeten passen dat we onderling aan elkaar overtollige zonnestroom kunnen leveren en allemaal aangesloten zijn op onze energiecentrale die is gebaseerd op wind- en zonne-energie.” Een dergelijke transitie vergt tijd, innovatief denken en het ook waarmaken. “Technisch kan het, maar je moet het ook willen. Er is een kentering gaande bij ondernemers. Uiteraard zijn er voorlopers die het als een kans en verdienmodel zien, maar er zijn ook bedrijven die afwachten. En alle gradaties ertussenin. We moeten een realistisch pad volgen, het samen doen, maar wel tempo ontwikkelen. Niet wachten op straks. Ik heb er vertrouwen in dat ondernemers deze kans zullen grijpen en verzilveren”, besluit Van Someren.

Bedrijvenpark Medel

Medelsestraat Oost 17
4004 LE Tiel
Telefoon 0344 - 673 700
E-mail info@medel.nl
www.medel.nl

Tekst en foto: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.