Wees jouw concurrenten de baas met een pakkende bedrijfsvideo

19 januari 2024 15:21

Wees jouw concurrenten de baas met een pakkende bedrijfsvideo

Een bedrijfsvideo is meer dan zomaar wat beelden van jouw bedrijf, product of dienst. We vertellen een verhaal. Laten we zien wie jullie zijn en waar jullie voor staan. Met een bedrijfsvideo vertellen we het ware verhaal achter de organisatie. In een minuut tijd weet de kijker of het de moeite waard is om tijd te investeren in jouw bedrijf. Ze worden bewust van jullie bestaan en wat jullie te bieden hebben.

Een bedrijfsvideo laten maken: De verschillende klantfases

Bewustwording is één van de doelen die we aan een bedrijfsfilm stellen. Maar er zijn ook andere doelen die we aan een video kunnen koppelen. We werken hiervoor ook wel met het marketingmodel “See, Think, Do, Care” waarbij we kijken naar de fase waarin de klant zich bevindt. Zo kunnen we de video afstemmen op de behoeften en intenties van de klant in elk stadium. Hieronder een korte uitleg per categorie:

1. See

In dit stadium is de potentiële klant zich bewust van een behoefte of interesse, maar heeft nog geen specifieke merkvoorkeur. De focus ligt hier op het vergroten van de merkbekendheid en het aantrekken van de aandacht van de doelgroep. De video in dit stadium moet opvallend, informatief en inspirerend zijn om de aandacht te trekken.

2. Think

In dit stadium begint de potentiële klant na te denken over mogelijke oplossingen voor hun behoefte of probleem. Hier is het belangrijk om informatieve en educatieve video’s te leveren die potentiële klanten helpen bij het overwegen van verschillende opties. Het doel is om vertrouwen op te bouwen en het merk als een relevante keuze te positioneren.

3. Do

Dit is het stadium waarin de potentiële klant klaar is om actie te ondernemen. Ze hebben besloten welk product of welke dienst ze willen aanschaffen en zijn bereid om een aankoop te doen. In dit stadium is het belangrijk om het koopproces zo soepel mogelijk te maken en duidelijke call-to-action-elementen te verwerken in de bedrijfsvideo.

4. Care

Na de aankoop houdt de betrokkenheid niet op; het gaat verder in het zorg stadium. Hier draait het om het leveren van uitstekende klantenservice, het bevorderen van klantloyaliteit en het stimuleren van herhaalaankopen. Door waarde toe te voegen na de aankoop, kunnen merken een langdurige relatie met hun klanten opbouwen.

Onderscheid je van de concurrentie

Om je te onderscheiden van je concurrenten met een bedrijfsvideo of andere diensten, is het belangrijk om creatief te zijn, je unieke eigenschappen te benadrukken en een sterke boodschap over te brengen. Dit kun je op de volgende manier doen:

Focus op je unieke waardepropositie: Identificeer wat jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Dit kan je innovatieve product, uitstekende klantenservice, unieke bedrijfscultuur of andere onderscheidende kenmerken zijn. Zorg ervoor dat deze elementen centraal staan in je video.

Vertel een verhaal: Een boeiend verhaal kan een krachtig middel zijn om emoties op te roepen en de kijkers te betrekken. Vertel het verhaal van je bedrijf, de mensen erachter en de impact die je hebt op klanten of de samenleving. Dit kan een persoonlijke connectie tot stand brengen en je bedrijf memorabel maken.

Wees authentiek: Mensen waarderen authenticiteit. Laat de echte kant van je bedrijf zien, inclusief het personeel, de werkplek en de dagelijkse activiteiten. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en maakt je bedrijf toegankelijk voor het publiek.

Demonstreer je product of dienst in actie: Laat zien hoe je producten of diensten het leven van klanten verbeteren. Visualiseer concrete voorbeelden en benadruk de voordelen die je biedt.

Maak het visueel aantrekkelijk: Zorg voor hoogwaardige videoproductie en visuele elementen. Een professioneel ogende video straalt betrouwbaarheid en kwaliteit uit. Let op de belichting, het geluid, en gebruik grafische elementen die je merkidentiteit weerspiegelen.

Richt je op de doelgroep: Ken je doelgroep en pas je boodschap en stijl aan om hen effectief te bereiken. Als je begrijpt wat je doelgroep aanspreekt, kun je een video maken die resoneert en een blijvende indruk achterlaat.

Voeg een call-to-action toe: Zorg ervoor dat je video een duidelijke oproep tot actie bevat, zoals het bezoeken van je website, solliciteren op een vacature of het maken van een aankoop. Dit helpt om de kijkers naar het volgende stadium van betrokkenheid te leiden.

Door deze strategieën te implementeren, kun je een bedrijfsvideo creëren die niet alleen informatief is, maar ook effectief bijdraagt aan het onderscheiden van je bedrijf van de concurrentie. Het uiteindelijke doel is om een blijvende indruk achter te laten en positieve associaties met je merk te creëren.

Wat kost een bedrijfsvideo?

Wat een bedrijfsvideo kost is niet zo 1-2-3- te beantwoorden. De kosten, of beter gezegd de investering, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bij het bedenken, ontwikkelen en distribueren van een bedrijfsvideo zijn vele personen betrokken, die gedurende een bepaalde periode aan een project werken. Wanneer deze factoren in beeld gebracht zijn, kunnen we een goede begroting maken van het project.

De volgende onderdelen zijn van invloed op de complexiteit en intensiteit van het project:

  • Complexiteit van de video: Hoe complexer de video, hoe meer tijd en middelen er nodig zijn.
  • Lengte van de video: Hoe langer de video hoe meer tijd er nodig is voor de opname en bewerking.
  • Kwaliteit van de productie: Gebruik van hoogwaardige apparatuur en het inzetten van een ervaren crew.
  • Script en storyboard: Een goed script en storyboard kost tijd en creativiteit.
  • Locaties en reiskosten: Als de video op meerdere locaties wordt opgenomen, kunnen reiskosten en eventuele vergunning belangrijk zijn voor het bepalen van de kosten.
  • Crew en acteurs: Een grote crew en het inzetten van acteurs kunnen de prijs flink opschroeven.
  • Licentiekosten voor o.a. muziek en grafische elementen: Als je specifieke muziek of grafische elementen wilt gebruiken, kunnen daar licentiekosten aan verbonden zijn.
  • Postproductie en bewerking: De mate van bewerking na de opnamen, inclusief kleurcorrectie, geluidsbewerking, en het toevoegen van grafische elementen.
  • Distributie en marketing: Als onderdeel van het videoproject kunnen kosten verbonden zijn aan de distributie van de video op verschillende platforms, evenals marketingactiviteiten om de video te promoten.

Kortom, er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op jouw film.

Mocht je nu denken, daar komt wel erg veel bij kijken en wil je hier meer over weten? Dan kun je vrijblijvend contact met Sirius Vision opnemen voor onze diensten. Wij denken graag met je mee!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.