Wat wil een zakelijke geldverstrekker van je weten voor je een lening krijgt?

19 februari 2020 15:23

Wat wil een zakelijke geldverstrekker van je weten voor je een lening krijgt?

Als je als bedrijf geld nodig hebt, dan geeft een geldverstrekker je dat niet zomaar cadeau. Zij willen weten of zij hun uitgeleende geld weer terug zullen gaan zien, of je bedrijf in staat zal zijn de ontstane schuld af te lossen. Zorg dus dat je goed bent voorbereid voor je naar de bank stapt om een lening aan te vragen.

Wat ga je met het geld doen?

Voor je een aanvraag gaat doen voor een bedrijfslening, moet je voor jezelf helder hebben waar je het geld precies voor wil gaan gebruiken. Het kan zijn dat je tijdelijk wat geld nodig hebt omdat een relatie een factuur te laat of niet heeft betaald. Dat kan je, zeker wanneer je een klein bedrijf runt, in de problemen brengen doordat jouw rekeningen ondertussen wel binnen blijven stromen.

Het kan ook zijn dat het even wat minder gaat met je bedrijf, en je op dit moment moeite hebt om het hoofd boven water te houden. Houd er rekening mee dat banken kritisch zullen zijn voor ze je in deze situatie een nieuwe lening verstrekken. Je zal moeten aantonen dat je in staat bent om het tij te keren, de bank wil het geleende geld tenslotte ook graag weer eens terugzien.

Het kan ook zijn dat het juist erg goed gaat met je bedrijf, en dat je zelfs wilt gaan uitbreiden. Ook hier kun je extra geld voor nodig hebben. Zeker als deze investeringen zullen zorgen voor extra inkomsten, zijn banken vaak geneigd hiermee te willen helpen.

Hoe bepaalt een bank of ze je geld willen uitlenen?

Banken willen een goed beeld van je bedrijf hebben voor ze je geld uitlenen. Niet alleen van wat je met hun geld wil gaan doen, maar ook van hoe je bedrijf er in het algemeen voorstaat. De meest recente jaarrekening van je bedrijf geeft hen al direct een aardig inzicht hierin. Hieruit valt tenslotte af te leiden hoeveel omzet en winst er is behaald, of je bestaande leningen hebt afgelost en of je bedrijf misschien zelf nog ergens geld tegoed heeft.

Ook de af-en bijschrijvingen van de zakelijke rekening kijken zij graag even door, net als je meest recente bankafschrift. Dit geeft een goed beeld van de huidige stand van zaken binnen je bedrijf.

Op basis van deze documenten wordt vaak al duidelijk of zakelijk lenen een mogelijkheid is. Is dit het geval, dan zal de bank je snel laten weten hoeveel je precies kunt lenen en wat de verdere voorwaarden zijn. Wil de bank niet meegaan in je verzoek om financiering? Bedenk dan dat daar waarschijnlijk goede redenen voor zijn. Bespreek deze met de bank, en gebruik de informatie die je uit dit gesprek krijgt om je plannen aan te passen of om je bedrijf financieel gezond te maken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.